Brutális tett

2023.12.01. 11:22

Legyek és lárvák borították a testét, kínjában nyüszített a láncra vert kutya Kunhegyesen

Felfüggesztett börtönbüntetést kér az ügyészség arra az 59 éves kunhegyesi férfira, aki borzalmas körülmények között tartotta kutyáját, olyannyira, hogy ha nem mentik ki, a szerencsétlen jószág óriási kínok között 1-2 héten belül elpusztult volna.

Molnár-Révész Erika

A kutya lánca fennakadt a kerítésen, így az állat mozogni is alig tudott

Forrás: Magyarország ügyészsége

Szörnyű állapotban találta meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal állatvédelmi felügyelője a 10-12 éves nagytestű nőstény kutyát még májusban, egy helyszíni ellenőrzés során a kunhegyesi családi ház udvarán. Az állatot egy 3,5 méter hosszú lánccal a kerítéshez kötözte gazdája, egy 59 éves kunhegyesi férfi. 

A kutya lánca a kerítésen felakadt, az állat testét legyek járták, nyüszített, egészségügyileg súlyos állapotban volt. Már csak minimálisan mozgott, reagált a külvilágra, így a legyeket sem tudta elhajtani a testéről. Az állat 2,5-ször 2,5 méteres területen járhatott, ami vizelettel és ürülékkel volt szennyezett

 – számolt be a szörnyű részletekről dr. Lánczi Rajmund, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője. 

Mint elmondta, a nyakörv mélyen belevágott az állat húsába, mely 15 centiméteres sávban femarta a bőrt, ami emiatt kifekélyesedett, a legyek beköpték, és már a lárváikat is lerakták, melyek az állat bőrében növekedtek. A fekélyes seb alatti és a nyakörv köré növekedett kötőszöveteket, izomszöveteket az eb mozgásakor tovább dörzsölte a lánc, ez a fájdalom különös szenvedést okozott az állatnak.

A nyakörv mélyen belevágott az állat húsába
Forrás: Magyarország ügyészsége

– Az ebet az ellenőrző hatóság állatvédők segítségével elszállíttatta, majd sor került orvosi ellátására, gyógykezelésére. Állapota rövid úton vérfertőzést okozott volna, ami – gyógykezelés nélkül – az állat pusztulásához vezetett volna. Ha nem emelik ki a környezetéből, 1-2 héten belül elpusztul. A betegségek és a gyógykezelések elmaradása különösen nagy szenvedést okozott az állatnak – tájékoztatott a szóvivő.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal a férfit állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte, egyúttal 2 évre eltiltotta a kutyatartástól. A borzalmas állapotban lévő kutyát egy másikkal együtt elkobozta. Az ügyészség vádiratában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt. Az ügyben a Karcagi Járásbíróság hoz majd döntést.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában