Videóval

2023.12.09. 06:55

Megérkezett Szolnokra az ötödik és hatodik H225M típusú katonai helikopter is

Ismét bővült a forgószárnyas flotta.

Mészáros Géza

Forrás: honvedelem.hu

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisára újabb két Airbus H225M típusú helikopter érkezett december 4-én, hétfőn - számolt be róla a Magyar Honvédség.

A Magyar Honvédség a haderőfejlesztés során összesen tizenhat darab ilyen helikopterrel gazdagodik.

Forrás: honvedelem.hu

A 80-as és 81-es oldalszámú gépeket Rolkó Zoltán parancsnok-helyettes fogadta a bázison. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a honvédelmi tárca tizenhat ilyen típusú helikopterre kötött szerződést 2018 decemberében. A most érkezett gépekkel együtt már hat gép állt hadrendbe.

A forgószárnyasok magyar típusalkalmassági vizsgálata 2021-ben kezdődött, amely során kiemelt figyelmet fordítottak a konfiguráció sajátosságaira, így a közepes szállító helikoptereket kimondottan a Magyar Honvédség igényeinek megfelelően gyártották.

A H225M-flotta nagyobb részének a csapat- és teherszállítás lesz a legfontosabb feladata, miközben tervezetten fennmaradnak, sőt fejlődnek a meglévő közepes szállítóhelikopterek által biztosított képességek. A többi gép pedig – a szállítóképesség fenntartása mellett, integrált fedélzeti fegyverrendszerek alkalmazásával – bevethető lesz gyengén páncélozott harcjárművek ellen, illetve a különleges erők támogatására.

A taktikai szállító helikoptereket – EC725 Caracal néven – a francia légierő számára specializált, katonai kutató-mentőfeladatok elvégzésére fejlesztették ki egy több-évtizedes folyamat eredményeként. Sorozatgyártásuk 2000-ben kezdődött, a típus első felszállása ugyanebben az évben, szolgálatba állítása öt évvel később valósult meg.

A helikopter maximális felszálló tömege 11 200 kilogramm, maximális utaslétszáma két pilóta és huszonnyolc fő, amely nagyobb, mint a hasonló kategóriájú helikoptereké (a Mi–17-es gépek utasszáma huszonnégy, az NH90-eseké húsz főben maximalizált). A világszínvonalat képviselő légi járművekre – történetük során először – speciális, H-Force elnevezésű fegyverzetrendszert szereltek a magyar katonai igényeknek megfelelően - tudatta a Magyar Honvédség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában