Ha megütöd, leülöd!

2023.12.08. 14:32

Sokat késett a busz, mert egy utas zaklatta az utastársait Rákóczifalván

Egyre többször bántalmaztak autóbusz-vezetőket az elmúlt években. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is, bár nem sokszor, de voltak ilyen esetek. Ezt a témát járta körbe a Volánbusz, a Ha megütöd, leülöd! figyelemfelhívó kampánya, melynek keretében több száz autóbusz-vezető mondott véleményt a közfeladatot ellátó munkavállalók elleni erőszakról.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Ilusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Ha megütöd, leülöd! Ezzel a címmel hirdetett kampányt a MÁV-VOLÁN-csoport a közfeladatot ellátó munkavállalók elleni támadások megelőzésére. Ennek keretében kérdőíves felmérést indított az autóbusz-vezetők körében, melyből kiderült: érzékelhetően nőtt az autóbusz-vezetők ellen irányuló erőszakos cselekmények száma az elmúlt években.

Az önkéntes válaszadók több mint 77 százaléka érzi úgy, hogy a helyzet mára lényegesen súlyosabbá vált ezen a téren a korábbi időszakokhoz képest. Az online kérdőívet kitöltők 88 százalékát érte már szóbeli agresszió, egyharmadukkal szemben pedig fizikai erőszakot is elkövettek az utasok.

Az online kérdőívet több száz buszvezető töltötte ki. A válaszadók 41 százaléka szerint a konfliktusos helyzetek elsősorban abból adódnak, hogy az utas nem rendelkezik megfelelő utazási jogosultsággal, magyarán nincs érvényes jegye, bérlete, vagy az igénybe vett kedvezményre való jogosultságát nem tudja igazolni az előírt dokumentummal, igazolvánnyal. 

A kitöltők 22 százaléka szerint főként abból adódnak a problémák, hogy az utas nem tartja be az utazási feltételeket, szabályokat, míg 21 százalékuk alkoholos vagy drogos befolyásoltságot gyanít a konfliktusok hátterében.

A felmérésbe bekapcsolódó autóbusz-vezetők 86 százaléka szerint az erőszakoskodók a leggyakrabban verbálisan bántalmazzák, sértegetik és szidalmazzák, 7 százalékuk szerint inkább verekednek és többször is megütik áldozatukat, közel 5 százalékuk szerint leggyakrabban meglökik és rángatják, 2 százalékuk szerint pedig megrúgják a sértetteket. 

A válaszolók 53 százaléka szerint leginkább a 20 és 40 év közöttiek éreznek késztetést az autóbuszvezetők bántalmazására, s leginkább a férfiak (58 százalék). A véleményt nyilvánító buszvezetők 68 százaléka úgy gondolja, hogy a nagyobb városokban, megyeszékhelyeken, 19 százalékuk szerint inkább a kisebb településeken vannak kitéve fizikai vagy verbális erőszaknak.

A kérdőívet kitöltők 45 százalékának kellett már legalább egyszer rendőri intézkedést kérnie az utas(ok) nem megfelelő viselkedése, egyharmadának pedig fizikai erőszak miatt. A válaszadók 88 százalékát érte már szóbeli agresszió, 31 százalékukkal szemben pedig fizikai erőszakot is elkövettek az utasok. A megkérdezettek 14 százaléka vélekedett úgy, hogy a törvények szigorításával csökkent a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszakos bűncselekmények száma, 86 százalékuk szerint viszont sem a jogszabályok módosítása, sem a büntetési tételek emelése nincs hatással az ilyen jellegű bűncselekmények előfordulására.

Az általános vélekedést a tények is alátámasztják:

a Volánbusznál 2023 harmadik negyedévében több mint 30 esetben kértek rendőri intézkedést az autóbusz-vezetők, és 8 alkalommal követtek el ellenük tényleges tettlegességet, fizikai erőszakot az utasok.

Az ország 19 vármegyéjéből 12-ben fordult elő ilyen eset, a legtöbbször GyőrMoson-Sopron vármegyében kérték a rendőrség segítségét a közlekedési társaság munkatársai.

De mi a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében?

– Az elmúlt három évből két, személyi sérüléssel is járó bántalmazásról van tudomásunk, amit az ellenőrök ellen követtek el. A korábban szórványos jelenségnek számító eseteket nem tartottuk nyilván, így nem rendelkezünk pontos statisztikai adatokkal az elmúlt évekre visszamenőleg – mondták el kérdésünkre a Volánbusz kommunikációs igazgatóságának munkatársai, akik ezzel együtt egy közelmúltbeli esetről is beszámoltak.

Egy Szolnok–Tiszaföldvár között közlekedő járatunkhoz azért kellett rendőröket hívni, mert Rákóczifalván a Nyár út megálló után egy renitens férfi az utasokat zaklatni kezdte, s ezt akkor sem hagyta abba, amikor erre az autóbusz-vezető megkérte, felszólította. Kollégánk ezért értesítette a rendőrséget, az egyenruhások az utast leszállították az autóbuszról. A járat 45 perc késéssel közlekedett tovább. Személyi sérülés nem történt

– számoltak be az esetről a kommunikációs munkatársak.

Volt olyan támadó, aki börtönbüntetést kapott

A Volánbusz kiáll munkatársai mellett, és minden, a normális emberi együttélés és a közösségi közlekedés alapvető szabályait betartani képtelen támadónak üzeni: elég volt! Mivel a helyzet kezelése túlmutat a Volánbusz hatáskörén, a társaság a rendőrséggel, az önkormányzattal és a közterület-felügyelettel összefogva keres megoldást a hasonló atrocitások elkerülésére. A társaság illetékesei hangsúlyozzák: az autóbusz-vezetők közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek, és szigorúan büntetendők. Egy márciusi tárnoki támadás elkövetőjét például gyorsított eljárásban két év börtönre és két év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában