Elővigyázatosság

2024.01.05. 13:00

Cudar hideg jöhet hétvégén – a közlekedőket figyelmezteti a vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság

Téli gumi, száraz csizma, megfelelő sebesség– egyebek mellett ilyen tanácsokkal látja el a járművezetőket az elkövetkezendő téliesebb időszakra a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Aki épp nem valamelyik külföldi sípályán tölti a következő hetet, azoknak a következőket ajánljuk – kezdte pénteken kiadott közleményét a  a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság. mint írják, a balesetek megelőzése érdekében kérik a járművezetőket, hogy elindulás előtt tisztítsák meg autójukat a hótól, jégtől, hogy a kilátás minden irányban szabad legyen. 

– A járművezetőnek óvatosabban kell az autó gyorsítását, lassítását elvégezni, a fékpedált különös gondossággal kell kezelni. Aki eddig még nem tette meg, sürgősen szereltesse fel a téli gumit, mert 7 Celsius-fok alatt a nyári gumik tapadása nem biztonságos. Fontos, hogy a cipő, csizma, melyben vezetünk ne legyen vizes, havas, hogy még véletlenül se történhessen meg, hogy a lábunk menet közben lecsúszik a pedálról. Ha szükséges a megengedettnél is lassabban közlekedjünk, hiszen alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz – sorolják a jótanácsokat. 

Mint arra a szakemberek figyelmeztetnek, az előrejelzések szerint a hétvégén a vármegye területén is számítani lehet téli időjárási körülményekkel. Azokat, akik eddig kerékpárral közlekedtek nyomatékosan kérik, hogy tegyék el egy időre a kétkerekűeket, amennyiben mindenképp szükséges gyalogosan, vagy tömegközlekedési eszközre felszállva közlekedjenek a havas utakon.

– Különösen az idősek hozzátartozóit kérjük, hogy hívják fel a kerékpárhoz szokott nagyszülőket, szomszédok figyelmét, hogy a havas úton való biciklizés veszélyt jelent számukra! Elég egy kis fékezés vagy egy hirtelen kormánymozdulat és könnyen eldől a kerékpár. Segítsünk embertársaikon, ha valóban rosszak lesznek a közlekedési körülmények. Mindenki a saját környezetében segítse idős hozzátartozóit a bevásárlásban, ügyintézésben, hogy ők lehetőség szerint otthon tudjanak maradni – kérte közleményében a bizottság. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában