Katasztrófavédelem

2024.04.28. 18:05

Bronzérmes lett a jászkunsági csapat a műszaki mentőversenyen – galériával

Százhúsz tűzoltó, a területi versenyek legjobb csapatai mérték össze tudásukat a kétnapos országos megmérettetésen a héten.

Kovács Berta

A minap Dunaföldváron, a Bogos-Trans Kft. telephelyén megrendezett ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult a IV. Országos Műszaki Mentőverseny. 

űszaki mentőverseny,bronzérem,jászkunság,katasztrófavédelem
Százhúsz tűzoltó mérte össze tudását és erejét
Fotó: Szőke Péter

Április 24-én és 25-én húsz csapat százhúsz tűzoltója mérte össze tudását és erejét. A kétnapos versenyre a márciusi területi fordulók legjobbjai jutottak el – tájékoztatott Németh Ádám tűzoltó főhadnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A versenypályákon a csapatok hasonló helyzetekkel szembesültek, mint amilyeneknél nap mint nap az éles helyzeteknél is szembesülnek. A közlekedési baleseteknél végzett tűzoltói beavatkozások szakszerű bemutatása mellett versenynek az is célja volt, hogy a résztvevők a feladatok során tapasztalatokat szerezzenek, és azokat megosszák egymással.

Sorsolás döntötte el, hogy az egyes csapatoknak milyen szituációval, azaz szimulált közlekedési balesettel kellett megbirkózniuk. A pontozásnál a verseny bírái figyelembe vették, hogy a tűzoltórajok miként használták a szakfelszereléseket, mennyire volt összehangolt a csapatmunka, hogyan kezelték a vágó és feszítő adaptereket. Pontozták továbbá a felderítést és a beavatkozáshoz választott taktikát is. A zsűri a csapattagok közötti kommunikáció és a szakszerű rádióforgalmazás mellett a sérült szakszerű ellátását is kiemelt figyelemmel követte. Vizsgálták, hogy a tűzoltóegységek felismerték-e az adott sérülést, illetve hogy a megfelelő ellátásban részesítették-e a sérültet. A szimulált műszaki mentés szakszerű végrehajtása mellett az idővel is meg kellett küzdeniük a tűzoltórajoknak, ugyanis egy stopper mérte az irányítóból, illetve négy beosztott és egy medic képzettséggel rendelkező tűzoltóból álló hatfős csapat munkáját.

A verseny második napján a tűzoltók különböző szakmai bemutatókon vehettek részt. Juhász Károly tűzoltó alezredes, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa az elektromos járműveknél bevethető oltólándzsa eddigi használata során szerzett tapasztalatokat osztotta meg az érdeklődőkkel. Kalocsa Márió tűzoltó őrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa a napelemes rendszerek oltási lehetőségeiről számolt be a publikumnak. Dombrády Gábor tűzoltó alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól az erdőtűzoltásra fejlesztett eszközöket, míg Egyed Lajos tűzoltó alezredes, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság delegáltja a gyakorló gázpalackot és annak alkalmazási lehetőségeit ismertette a jelenlévőkkel.

A versenycsapatoknak járó díjakat Fülep Zoltán tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője adta át.

A kétnapos versenyt követően a dobogó legfelső fokára a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata állhatott fel. A második helyet a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata szerezte meg, míg a verseny harmadik helyezésének a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata örülhetett.

A vármegyei egységet a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltói alkották: Maródi Tamás tűzoltó főhadnagy, Bozsó Dávid tűzoltó zászlós, Hajdú Attila tűzoltó főtörzsőrmester, Kardos Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester, Kovács László tűzoltó főtörzsőrmester és Szabó Dénes tűzoltó törzsőrmester. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában