Jászkunság

2024.05.30. 13:50

Csalás a nagyvállalatnál: börtön várhat egy agrárgépeket gyártó vármegyei cég vezetőire

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntette miatt emelt vádat Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség több személlyel szemben, akik négyszázmillió millió forint kárt okoztak Magyarország egyik legjelentősebb mezőgazdasági gépgyártó cégének.

Mészáros Géza

A bűncselekményről a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség sajtóosztálya számolt be hírportálunknak. Mint megtudtuk, a vádlottak egyike a cég vezető tisztségviselőjeként, míg a másik vádlott a társaság pénzügyi vezetőjeként, további tizenegy társukkal együtt – javarészt bűnszövetségben – 2012 és 2016 között, valós gazdasági tevékenységet színlelve, közel négyszázmillió forint vagyoni hátrányt okoztak a cégnek.

csalás, gazdasági csalás, börtön

Fotó: Illusztráció / Forrás: Shutterstock.com

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei székhelyű, mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó cég ügyvezetője a társaság pénzügyi vezetőjével szorosan együttműködve arra kérte fel a céggel többnyire korábban tényleges üzleti kapcsolatban álló gazdasági partnerek vezetőit, hogy a valós tevékenységükről kiállított számlák mellett olyan gazdasági eseményekről is állítsanak ki számlát a sértetti társaság felé, amely szolgáltatást, vagy termékértékesítést ténylegesen nem végeztek el.

Fiktív számlákkal trükközhettek a csalás résztvevői 

A fiktív számlákat a gépgyártó cég befogadta, azok ellenértékét átutalással megfizette a valótlan számlákat kiállító társaságok felé. Az így átutalt összegek egy része készpénzben visszajutott a sértetti cég vezetőihez, másik része pedig olyan ténylegesen elvégzett szolgáltatásokat fedezett, melyek a cégvezetők magánérdekeit szolgálták.

Ilyen szolgáltatás volt például az ismerősök és hozzátartozók gépjárműveinek szervizelése, vagy az egyik cégvezető sofőrjének havi rendszerességű nagy összegű bérkifizetése.

Nyolc terhelttel egyezséget kötött a főügyészség

A fiktív költségekről kiállított számlák kifizetését úgy oldották meg, hogy a pénzügyi vezető útmutatása alapján a beszámlázó cégek képviselői a sértetti cég tevékenységi körébe illő szolgáltatásokról állították ki a számlákat. Ezeket maga a pénzügyi vezető igazolta le, így a fiktív jogügyletekről kizárólag a két cégvezető vádlott, és az érintett beszámlázó cégek vezetői tudtak.

Az ügyészség a sértetti cég két vezetőjével, valamint további egy vádlottal szemben börtönbüntetést, közügyek gyakorlásától eltiltást, pénzbüntetést és cégvezetői tevékenységtől történő eltiltást indítványozott. A büntetőeljárás során 8 terhelttel egyezséget kötött az ügyészség. Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni – tudtuk meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség sajtóosztályától.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában