Vihar

2024.05.23. 17:12

Özönvíz zúdult Tiszaföldvárra, bokáig jártak a vízben az emberek – videóval

Kidőlt fa, elárasztott pincék Tiszaföldváron. Nem bírtak a hirtelen, özönvízszerűen lezúduló csapadékkal az elvezető-árkok a tiszazugi városban.

Pakainé Pusztai Nóra

Rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék zúdult Tiszaföldvárra szerda délután. Az özönvízről az első riasztások délután öt óra körül futottak be a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnoksághoz. Éjszakába nyúlóan kellett a vizet szivattyúzni a pincékből.

özönvíz, eső, csapadék, szivattyú
Benzinmotoros és búvárszivattyúkat is működtettek
Forrás: Tiszaföldvár ÖTP

– Főleg Homok, ott is inkább a Döbrei János utca volt érintett, a 12 riasztásból a felénél oda vonultunk – mondta Fábián Attila Nándor parancsnok.

A tiszaföldvári önkormányzati tűzoltók négy, a kunszentmártoniak és szolnokiak három-három, míg a kengyeli önkéntesek két helyszínre vonultak, emellett a Tiszaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület is becsatlakozott a munkába.

Akadtak olyan pincék, ahol másfél méteres víz fogadta a tűzoltókat.

– Benzinmotoros és búvárszivattyúkat is működtettünk, olyan este 11 óra volt, mire mindenhol végeztünk – magyarázta.

Előfordult olyan, hogy az egyik bejáróból leszivattyúztak fél méternyi vizet, hozzáfértek az ajtóhoz, amit kinyitottak és újabb adag zúdult rájuk.

Mióta én tűzoltó vagyok, még nem találkoztam ekkora özönvízzel Tiszaföldváron.

– Olyan árkokat kerestük, amelyek még képesek befogadni a vizet, illetve olyan szabad területre szivornyáztunk, ahol nem veszélyeztet senkit az odavezetett csapadék – tette hozzá a parancsnok.

Úgy becsülik a helyiek, hogy a belvárosban néhány óra alatt harmincöt- negyvenhárom milliméter eső esett, a Döbrei János út környékén élők még ennél is többnek gondolják a csapadék mennyiségét.

Úgy becsülik a helyiek, hogy néhány óra alatt harmincöt-negyvenhárom milliméter eső esett
Forrás: Tiszaföldvár ÖTP

Csütörtök reggel a szerdai esőnek már csak apró nyomai látszódtak, ám a Tiszaföldvári Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság a délelőtti órákban sem maradt riasztás nélkül. Egy nagyobb méretű fa kidőléséhez hívták őket, ami a felázott talaj miatt lehetett.

Több utca is érintett volt

Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a vonulás helyszíneiről részletesen tájékoztatott

– A település több utcájában is pincéket, illetve kerteket árasztott el az esővíz: elsősorban a Döbrei János utca volt érintett, de a Kertész útról, az Ókincsem Fő útról, a Toldy Ferenc útról és az Árpád útról is érkezett bejelentés – fogalmazott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában