Megbüntetnék őket

2024.07.02. 13:57

„Borzasztó, elkeserítő” – felháborodtak a helyiek a belvárost összegraffitiző tinik tettén

Két fiatal arra használta fel a múlt pénteket, hogy festékszóróval összefújkálja Abony belvárosát. Tettük nyomán hamar egy rendőrautó motorháztetején találták magukat, de a helyieknek van még ötlete arra, milyen büntetés lenne testhezálló a firkálóknak.

Rózsa Róbert

Több millió forintos kárt okozott az a két fiatal, akik ilyen firkákkal láttak el több tucatnyi abonyi házat. Drága kézjegy

Fotó: police.hu

Az 1786-ban épült református templomnak nagy becsülete van Abonyban, időről időre felújítják, kívülről jelenleg is szépre festve várja a híveket. De hiába: két fiatalnak ez sem volt elég, és úgy gondolták, ráfér még némi festék isten házának falára. Ezért fogták festékszóróikat, és graffitit fújtak az épületre.

graffiti, rongálás, templom, Abony
Az abonyi református templom falát is kipingálták a graffitizők. Semmi se volt szent
Fotó: Police.hu

Graffitivel borították be a várost

De nem csak a templomon hagyták ott kézjegyüket: a páros múlt pénteken a posta épületét, több tucat házat, kerítést sprézett össze, több millió forintos kárt okozva.

A város nem tétlenkedett, és nyomban 50 ezer forintot ajánlott annak, aki a „festőművészek” nyomára vezeti a rendőröket. Ezt segítendő pedig megosztották a térfigyelő kamerák felvételeit is.

Gyorsan kézre kerítették őket

Mindennek hamar meg is lett az eredménye. Mint a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság az eset nyomán közölte, özönlöttek hozzájuk a bejelentések, a helyi egységek pedig azonnal autóba pattantak. Begyűjtötték az adatokat, felkeresték a tanúkat, elemezték a felvételeket, így pénteken kora estére a két jómadár bilinccsel a csukóján egy rendőrautó motorháztetején találta magát. Az eset kapcsán a TV2 Tényeknek nyilatkozó Szabóné Berki Bianka, a rendőrség vármegyei szóvivője elmondta, megtalálták náluk a festékszórókat. Tettüket a 16 és 14 éves fiúk valószínűleg jó bulinak gondolták, mivel telefonjukkal le is fotózták „alkotásaikat”.

graffiti, rongálás, templom, Abony
A két fiatal jó mókának gondolta több tucat abonyi ház összefújkálását. A buli a rendőrautó motorháztetőjén ért véget
Fotó: Police.hu

A Tényeknek az egyik károsult is nyilatkozott. Novák Krisztina azt mondta, éppen a családjával ebédelt, amikor kiment megnézni, miért ugatnak kutyái a kerítésnél.

Akkor láttam, hogy a két fiatal srác már fújja a kapunkat. Kiszaladtam, elzavartam őket. Rögtön elmenekültek

– fogalmazott.

Felháborodtak a helyiek

Az eset hétfőn is foglalkoztatta a helyieket. Bár a rendőrségi szóvivő elmondása alapján rongálás miatt felelniük kell a fiúknak, az abonyiaknak konkrét ötlete van rá, hogyan bűnhődjenek tettükért.

– Állítsák helyre! – összegzett Orbán Béla, akit hétfőn, a főtéren kérdeztünk meg, mit gondol a történtekről. Szerinte egyébként nem baj, hogy ha valaki graffitizik, mert vannak eredeti, szép alkotások is. Az viszont megvan, hogy ezeket hová lehet fújni. Azt pedig elkeserítőnek tartja, ha valaki műemlékeket, temetőket pingál ki.

„Jó sikálást kívánok nekik!”

– Jó sikálást kívánok nekik! – mondta hírportálunknak jó adag iróniával Molnár Dóra. Ő egyetértett abban, hogy „ha már össze tudták barmolni a házakat”, állítsák is helyre az okozott kárt. – Lesz dolguk vele bőven! – tette hozzá. Ő egyébként azzal sem ért egyet, hogy az önkormányzat az esetről készült kamerafelvételeken kitakarta az elkövetők arcát. Úgy látja, ha már összefirkálták, vállalják arccal, amit műveltek.

– Borzasztó! Elkeserítő! – mondta egy, név nélkül nyilatkozó abonyi asszony. Szerinte ha valakinek jó a kézügyessége, és azt használni szeretné, azt ne mások falain tegye meg. Szerinte erre meg is lehet találni a megfelelő helyeket. De a templom és mások tulajdona nem erre való.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában