SZOLNOK

2019.04.09. 19:52

Harmadik helyezést ért el Juhász József az országos versenyen

Egy kiváló eladó empatikus, barátságos, kellő áruismerettel rendelkezik és az sem baj, ha van egy kis humora. Legalábbis Juhász József szerint, aki a nemrégen megrendezett Szakma Sztár országos versenyen harmadik helyezést ért el eladó kategóriában.

Joó Zsuzsa

Tanítványok és felkészítő tanáraik a Szakma Sztár versenyen.

Forrás: Beküldött fotó

Igencsak kacskaringós út vezetett Juhász Józsefnek az eladói szakmához. Ő ugyanis gyermekkorában katona szeretett volna lenni, aztán mégis cukrásztanulónak állt. Hamarosan rájött, nem szeretne éveket a fakanál és a sütő mellett tölteni, így inkább eladónak tanult tovább. Eleinte ez a szakma sem tetszett neki, aztán mégis megszerette.

Olyannyira, hogy ő lett az egyik legtehetségesebb eladó-tanuló a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában.

Kérdésükre, hogy milyen tulajdonságokkal kell bírnia egy ideális eladónak, Józsi határozott választ ad: szerinte kiváló emberismeret szükséges, valamint kedvesség és empátia.

Amikor belép a vevő, jó érzékkel kell kitalálni, milyen hangulata lehet. Rossz napja van? Vagy ellenkezőleg: napsütötte? Röviden összefoglalva: egy eladó legyen jó fej!

– Sajnos mostanában az eladóknak nem sok becsülete van – vélekedik a fiatalember. – Ennek az lehet az oka, hogy nagyon sokan más végzettséggel érkeznek e szakmába. Sőt, néhányuknak szakmájuk sincs! Ezen jó lenne változtatni!

Józsi elmeséli, a szakmai verseny első része szóbeli feladat volt, neki például a fényképezőgépről kellett mindent elmondani, amit tud – magyarul és angolul is. Majd a villanyborotvát kellett bemutatni az ítészeknek.

Tanítványok és felkészítő tanáraik a Szakma Sztár versenyen.
Fotó: Beküldött fotó

– Pórul is jártam, mert beszorult az ujjam a gépbe. Volt nagy nevetés, de végül egy kis humorral elsimítottam az ügyetlenségemet – súgja meg Józsi. Az írásbeli feladat a bizonylatok kitöltése volt.

– Majd a cukrokról, édesítőkről és az ablakmosókról kellett „előadást” tartani a zsűrinek. Kérdésünkre, tisztított-e valaha otthon ablakot, Józsi rövid választ ad:

– Soha! Ezért volt különösen nehéz ez a feladat! De a verseny alatt végig azt éreztem, hogy meglesz a dobogós hely… – mondja beszélgetőtársunk, aki a verseny után kapott állásajánlatot is, de ő inkább szeretne a munka előtt még leérettségizni. (Juhász József felkészítő tanárai: Pakai Katalin, Csótó Márta és Szívósné Németh Katalin).

Az ország hetedik legjobbja lett

Ugyanebből az iskolából egy másik diák, a cukrász szakmát tanuló Tánczos Bernadett Pálma az országos verseny hetedik helyén végzett. Jegesi Jácint oktató elmondta, tanítványának egy francia citromos linzertésztát kellett készítenie, mely leginkább a gyümölcskosárkához hasonlít.

Ehhez citromos krémet tálalt, a süteményt tojásfehérjével díszítette. De nem csak ezzel az egyetlen egy desszerttel bizonyította rátermettségét diákja. Ugyanis egy francia mini tortát, pohárkrémet, tányérdesszertet és egy karamell artisztikát is be kellett mutatnia a zsűrinek.

Jegesi Jácint hangsúlyozza, a hetedik helyet fel lehet fogni úgy, hogy diákja a hetedik legjobb cukrásztanuló az országban! Ez fantasztikus eredmény!

Bernadett már most Szolnok egyik cukrászdájában dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában