JÁSZKUNSÁG

2020.12.03. 07:00

Nem emelhetik a helyi adókat az önkormányzatok

Egy kormánydöntés megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket. Az intézkedés térségünk több települését is érinti.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Múlt héten szerdán jelentette be Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere, hogy január elsejétől megemelik a helyi adókat a városban, illetve új adófajtát is bevezetnek. A városvezető a drasztikus lépést a kormányzati forráselvonásokkal magyarázta.

Ezen a módon viszont már biztosan nem tud plusz bevételekhez jutni a város, ahogyan az a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből kiderült.

– Majd osztunk, szorzunk és számolunk. Nyilván a kiadásainkat kell majd csökkentenünk, jobbat nem tudunk tenni – reagált a hírre Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere, aki a részletek kidolgozása után ígért bővebb tájékoztatást.

Budai Lóránt, Jászberény polgármestere közleményében azt írja, hogy a kormány új rendelete felülírja a napokban aláírt adórendelet-módosítást.

Ennek értelmében az önkormányzat nem emelhet adót, amely a jövőre tervezett beruházási, fejlesztési elképzeléseket alapjaiban lehetetleníti el a városban. Hozzátette, hogy a gépjárműadó elvonásra és az egyéb kiesett bevételek pótlására nem lesz lehetőség. A városvezető bírálta a kormány döntését.

– Nehéz év elé nézünk jövőre, de természetesen ezek után is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lakosság minél kevesebbet érzékeljen a városunkat is sújtó „büntetésből” – emelte ki.

A szolnoki önkormányzat a 2020-2021-es évre vonatkozóan az országban elsőként – és eddig egyedülálló módon – olyan támogatási rendszert vezet be, mellyel a koronavírus-járvány által leginkább sújtott vállalkozásokat segíti, vagyis a turizmus- és idegenforgalmi bevételektől eleső szállodákat, panziókat, fogadókat, szállókat, vendégházakat, éttermeket és vendéglőket. Ehhez 2020-ban 6 millió forint, 2021-ben pedig 10 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre, és pályázat benyújtásával van lehetőség a támogatás elnyerésére – jelentette be hivatalos oldalán a városháza.

Közölték, a pályázható támogatás mértéke idén a befizetett építményadójuk 30 százaléka, 2021-ben pedig már 50 százaléka. Az önkormányzat ezt a támogatási rendszert a későbbiekben gyermekjátszóházakra és konditermekre is kiterjesztené. Az idei pályázatokat a cégkapun keresztül, december tizenegyedikéig várják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában