Jászkunság

2020.12.23. 20:00

Veszélyeket is rejt a fényfüzér

Karácsonykor a legtöbben igyekeznek feldíszíteni otthonukat, melyet többnyire fényfüzérekkel és egyéb világító tárgyakkal tesznek. Fontos azonban ügyelni a hangulatos díszekre, ugyanis számtalan veszélyt hordozhatnak magukban.

Czakó Nóra

A kültérre szánt fényfüzérek vezetékének szigetelése csak gumiból készülhet

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Karácsonykor mindenütt megjelennek a fényfüzérek és egyéb világító dekorációk. Ezek azonban gyakran nem csak díszítőelemekként szolgálnak, hanem magukban hordozzák az áramütés-, a tűz- és az égési sérülésveszély súlyos kockázatát is. Éppen ezért ebben a hónapban a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseken is kiemelt szerepet kapott ezen eszközök vizsgálata.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium idén ötvenhét különböző fajtájú hálózati feszültségről működő díszvilágítási füzér és dekorációs célú világítástechnikai termék laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenőrzését végezte el. A tavalyi tizenöt százalékkal szemben idén a gyártmányok több mint harmada felelt meg az előírásoknak. Némelyik izzósort akár hat-hét szempontból is alkalmatlannak találtak a biztonságos használatra. Emellett a piacfelügyelet két konténernyi veszélyes karácsonyi égőt tartóztatott fel a vámhatáron. A több mint hatvannégyezer darab fényfüzér kivétel nélkül áramütés- és/vagy tűzveszélyesnek bizonyult.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal hírportálunk kérdésére elmondta, hogy tavaly és ebben az évben az általuk laboratóriumi vizsgálatra küldött fényfüzérek közül egyetlen esetben találtak kifogást, azt is 2019-ben.

– A bevizsgált fényfüzér súlyosan sérülésveszélyes volt, a CE jelölés is hibásnak bizonyult, ami azt jelzi, hogy a termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel és szabadon forgalmazható, valamint megfelelőségi nyilatkozattal sem rendelkezett. A termék forgalmazását megtiltottuk – állt a kormányhivatal válaszában.

– Csak megbízható helyről érdemes fényfüzért beszerezni. Ahol nem adnak számlát, nyugtát, ott lehetőleg ne vásároljunk. Megfelelő magyar nyelvű tájékoztatónak lennie kell a termékhez, és nem hiányozhat a CE jelölés sem. Gyakran már szemmel is láthatóak a gyenge minőség jelei, ilyenek például a túl vékony kábelek, vagy a vékony, rövid, nem párhuzamos dugvillák – jelezte a kormányhivatal.

– Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére pedig mindig ki kell húzni a konnektorból – fűzte hozzá Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A kültérre szánt fényfüzérek vezetékének szigetelése csak gumiból készülhet
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Szabó László szolnoki villanyszerelő hangsúlyozta, hogy ne a legolcsóbb fényfüzért vásároljuk meg, mivel azoknak gyengébbek a forrasztásaik és nem megfelelőek a szigeteléseik sem, vagyis könnyen törhetnek.

– Már durrant szét ilyen a kezemben, és csúnya égési sérüléseket szenvedtem – árulta el a szakember.

– Érdemes olyan fényfüzért választani, amely rendelkezik tápegységgel. Ezek ugyanis kisebb feszültséggel dolgoznak, így kevesebb az esélye, hogy súlyos áramütést szenved például egy kisgyermek. Emellett ajánlott inkább hosszabb izzósort vásárolni, hogy ne kelljen elosztókat használni, ami szintén növeli a baleset kockázatát. A ledes izzóval ellátott fényfüzérek nagy előnye, hogy nemcsak kevesebb áramot fogyasztanak és hosszabb az élettartamuk, de ha egy kiég, attól a többi még működik, szemben a hagyományos izzókkal. Ráadásul mivel nem melegednek fel annyira, mint a klasszikus égők, tűzvédelmi szempontból is biztonságosabbak. Vásárlásnál arra is figyeljünk oda, hogy az adott fényfüzér kültéri vagy beltéri használatra ajánlott.

Figyeljünk oda a vezetékek jelöléseire

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint csak olyan füzér helyezhető el kültéren, melynek címkéjén megtalálható az IP44-es jelölés (a számok lehetnek nagyobbak is, egészen 67-ig). Ha azonban az izzósor adattábláján csupán egy üres ház szimbólum látszik, akkor ez azt jelenti, hogy csak belső térben szabad használni. A kültérre szánt díszvilágítási füzérek vezetékeinek szigetelése csak gumiból készülhet, a csatlakozódugónak pedig vízbehatolás ellen védett kivitelűnek kell lennie. Gumiszigetelésű vezetékek például a H03RN-F, H05RN-F és H07RN-F jelölésű vezetékek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában