Gasztronómia

2024.06.29. 11:00

Birkapörkölt fő a 400 öntöttvas lábasban, megjöttek az első képek a karcagi fesztiválról – videóval, galériával!

A kunsági étkek fejedelme kerül ma az asztalra.

Daróczi Erzsébet

A hagyományokhoz híven június utolsó hétvégéjén tartják meg Karcagon, a Múzeumparkban és környékén a térség egyik legnagyobb gasztrokulturális rendezvényét, a Karcagi Birkafőző Fesztivált.

birkafőző
A csapatok már kora reggel hozzáláttak a főzéshez
Fotó: Daróczi Erzsébet

Szombaton már korán reggel a 218 főzőhelyen mintegy 400 öntöttvas lábasba (kaszrolyba) készítették fel a hungarikum karcagi birkapörköltet a főzők. A nevezések alapján a versenyzők 90 százaléka karcagi, de érkeztek Kecskemétről, Gödöllőről, Kisújszállásról, Püspökladányból, Kenderesről, Berekfürdőből, Kunszentmártonból, Szolnokról Ceglédről, Gyömrőről, Albertirsáról, Törökszentmiklósról, Békéscsabáról, Halásztelekről, Debrecenből és Kunmadarasról is hagyományőrzők, hogy megmutassák a zsűrinek, mennyire ismerik a karcagi hungarikum birkapörkölt készítésének fortélyát.

A nagykunsági étkek fejedelméről, a birkapörköltről azonban a szakmai szűri mellett ebéd körül a közönség is ítéletet mond: az üres kaszrolyok jelzik majd, hogy az adott főző miként dolgozott. Az eseményen egyébként baráti társaságok, cégek, családok is főznek együtt ilyenkor, s közben beszélgetnek, kikapcsolódnak.

A színpadon estig tartó kulturális műsorban minden korosztály talál neki tetszőt, a kirakodó és kézműves vásárban pedig vásárfiát is kínálnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában