Herkules liga

2024.06.30. 06:55

Erőn felül teljesítettek az erős emberek Abonyban - galériával, videóval!

Dagadtak az izmok az abonyi Tóth Ernő Sportpályán szombat délután. Tikkasztó hőségben versenyeztek az erős emberek. A kilenc fős mezőny tagjai öt számban mérték össze edzettségüket és kitartásukat.

Pakainé Pusztai Nóra

Az abonyi erős emberek verseny feladatai között a hordócipelés is szerepelt

Fotó: Mészáros János

A pálya szélén, az árnyékba húzódva melegítettek a HSMA Erős Emberek Herkules Ligájának harmadik fordulójára érkező versenyzők Abonyban szombat délután. Nemcsak a mázsás súlyokkal, hanem a tikkasztó hőséggel is megküzdöttek a próbatételek során. Az abonyi Tóth Ernő sportpályán tartott megméretésre kilenc versenyző nevezett.

A viking nyomás során 140 kilót kellett minél többször a magasba emelni az erős embereknek
Fotó: Mészáros János

Darázs Ádám főszervező elmondta, Tiszaföldvár és Rákóczifalva után Abonyban rendeztek fordulót. 

– A nevezők közül ketten visszamondták, munka és sérülés miatt, így kilencen versenyeznek – emelte ki.

Öt próba során álltak helyt a „muszklis fickók”

– Az első feladat a viking-nyomás, ez egy skandináv eredetű versenyszám, a keretre 140 kilogrammot rögzítettünk és azt kell minél többször kinyomni. A második szám egyenként 135 kilogrammos kofferpár cipelése, ezzel kell „elszaladni” a célba, majd egy 120 kilogrammos hordóval is meg kell tenni ugyanazt a 15 métert – sorolta a kihívásokat.

A harmadik próbatétel során egy 110 kilogrammos farönköt négyszer vettek vállra a versenyzők, itt az idő számított igazán, majd egy keretbe állított Suzuki Vitarát emeltek fel és tartották a levegőben, ameddig csak tudták. Végül egy 120 kilogrammos bödönt ötször kellett áttenni egy állványon. Mintegy 50-60 feladat van az erős ember sport tárházában, ezek közül 5-6 szerepel a Herkules liga különböző fordulóiban.

Egymást biztatták az erős emberek

Az abonyi forduló helyi szervezője, Jancsovics Tivadar elmesélte, az erős emberek verseny régi hagyományokra nyúlik vissza Abonyban. Korábban mindig pünkösdkor tartották az ilyen megméretéseket.

– A hagyomány megszakadt, a verseny évek óta kimaradt. Nemrégiben Darázs Ádámmal összefogva gondoltunk egyet, hogy újra megszervezzük, immár a focipályán. Most is itt jöttünk össze – mondta az abonyi versenyző.

A kedvencei közé tartozik a koffercipelés, a viking-nyomás és az autótartás. Edzőteremben speciális eszközökkel készült a szombati fordulóra.

– Mindent szeretek, amit mozgatni, húzni, tartani kell – foglalta össze.

Még csak ismerkedik a súlyokkal, mégis sikeresen versenyzett

Havalda Endre Szigetszentmiklósról érkezett, tavaly kezdett el versenyezni. A próbatételekre otthon készül, különféle eszközöket szerzett már be.

– Mindig sportoltam, küzdősportokat is kipróbáltam, mindig jó erőben voltam. Az erő és a lelkesedés megmaradt– mondta a fiatalember, aki tapasztalatszerzés miatt nevezett a fordulóra, itt ismerkedik a nagyobb súlyokkal. A legnehezebbnek a nyomást gondolta, mivel otthon ilyenre nem tudott készülni. Néhány perccel a beszélgetésünk után viszont kiderült, hogy félelme indokolatlan volt, a mezőny legjobb eredményét produkálta ebben a versenyszámban, tizenhatszor nyomta ki a 140 kilogrammot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában