Rejtély

2024.06.25. 11:25

Orvhalászok olyasmit tettek a folyóba, ami mélységesen megdöbbentette a halőröket

Mozgolódnak a Tiszán, akik tiltott módszerekkel próbálnak halat fogni. A halőrök ellenőrző körútjaik során rendszeresen találnak illegális eszközöket, különösen Tiszabura térségében aktívak az orvhalászok. A minap ráadásul olyasmit találtak a folyóban, amivel még ők se sűrűn találkoznak.

Kovács Berta

A halőrök élete mozgalmas, ha kell még éjjel is az orvhalászok nyomába erednek. Ha a rapsicokat nem is sikerül minden egyes alkalommal tetten érni, halászeszközöket, varsát, hálót, véghorgokat rendszeresen találnak és távolítanak el a vizekből. A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) halőri szolgálata is rendszeresen ellenőrzi a kezelésében lévő vízterületeket, tiltott halfogó eszközök és tilosban járók után kutatva. Az utóbbi időszak tapasztalatai is azt mutatják, az orvhalászok a Tiszán és a Nagykunsági főcsatornán a legaktívabbak, bár bejelentéseket kapnak a Malomzugi Holt-Zagya különböző részeiről is. A legtöbb eszközt azonban egyértelműen a Tiszából sikerült begyűjteni, főként Tiszabura térségéből.

Óriás varsákkal próbálnak halat fogni a Tiszán az orvhalászok

orvhalászok, varsa, KTVHESZ, Szabó Ervin, Tisza
Orvhalászok varsáját találták meg a Tisza tiszaburai szakaszán, mutatja Szabó Ervin halőr
Fotó: Beküldött fotó / Forrás: KTVHESZ

Donkó Péter ügyvezető igazgató arról számolt be, a minap többek között óriási varsát is találtak. 

– A halőreink radarral pásztázták a folyót, és bár a varsa olyan helyen volt, ahol nehéz észre venni, a radaron azonban olyan alakzatot fedeztek fel, amit a természetben nem szokott előfordulni. Rá is találtak a hatalmas, nyolc-tíz méteres varsára, amit el is távolítottak a vízből – idézte fel az akció sikerét az ügyvezető igazgató.

– A horgászok rendszerint felteszik a kérdést, miért nem hagytuk a vízbe az eszközt és figyeltük, hogy ki megy érte – mondta Donkó Péter. – Szoktunk ilyen módon eljárni, de ez a varsa a település belterületi szakaszán volt, ahol a parton, gáton sűrűn jönnek-mennek az emberek, és jól látható volt a halőrök ténykedése. Ha pedig észreveszik, hogy felfedezték a tiltott eszközt, az orvhalászok már nem mennek vissza érte. Így a halőreink felszedték, és ahogy az illegális eszközök esetén szoktunk eljárni, ezt is megsemmisítettük. 

Azt is felidézte: a Tisza felső részén pár éve marázsa hálót találtak, amiből negyven kiló kecsegét szabadítottak ki.

Az óriás varsák kihelyezése sem újkeletű tevékenység, tavaly is találtak hasonlóan hatalmas halfogó eszközt ugyanebben a térségben.

A Nagykunsági főcsatornán is szednek fel tiltott eszközöket, mint például múlt héten azt a véghorgot, amin sajnálatos módon egy hal maradványa foszladozott.

orvhalászok, Nagykunsági főcsatorna,
Nagykunsági főcsatornán felszedett véghorgon már egy hal maradványa oszladozott
Fotó: Beküldött fotó / Forrás: KTVHESZ

A Nagykunsági főcsatornán tavaly értek tetten olyan orvhorgászt, aki az ítéletére vár, de azóta a idén a Jászkunsági főcsatornán is tetten érték, ami biztos nem lesz jó pont számára a büntetés kiszabásánál.

– A Malomzugi Holt-Zagyva horgászai is tesznek rendszeresen bejelentést, hogy beleakadnak valami orvhalász eszközbe – mutatott rá Donkó Péter. – De ott még nem találtunk effélét. Viszont a holtág belső ívén sok a fatuskó a víz alatt, amit az új horgászok nem tudnak, a korábbi aszályos évben az alacsonyabb vízállásnál ezek kilátszottak, így minden bizonnyal ezekbe akadnak bele.  

A hatalmas varsa felszedéséről a KTVHESZ videót is közzétett közösségi oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában