Nyári szórakozás

2024.06.21. 17:25

Strandszezon: hamarosan indul a természetes vizeknél is – videóval

A strandbelépők drágulása miatt egyre többen választják a természetes vizeket a nyári fürdőzéshez a vízirendőrök tapasztalatai szerint is. Ám ahhoz, hogy a strandszezon kellemes élmény maradjon, nem árt néhány jótanácsot betartani, például kerülni kell a túlzott alkoholfogyasztást, és lehetőség szerint nem árt a kijelölt strandokat választani.

Molnár-Révész Erika

Bár az árvíz levonulása miatt még tele van uszadékkal és hordalékkal a Tisza Szolnok környéki szakasza és a Tisza-tó is, vagyis, jelenleg alkalmatlan a fürdésre és a vízi közlekedésre, de azért megállíthatatlanul közeleg a strandszezon a természetes vizeknél is.

strandszezon, jászkunság
Szolgálatban a vízirendőrök, a hajót  vezető Kosztadinovszki Roland címzetes főtörzszászlós és Nagy Gábor főhadnagy, főeladó rendszeresen ellenőrzik a Tisza szolnoki szakaszát.  
Fotó: Mészáros János

– Szinte mindenki szeret a vizek mellett hűsölni, amikor beköszönt a kánikula. Mivel a strandokon a belépődíjak emelkednek, azt látjuk, hogy egyre többen választják a természetes fürdőhelyeket – mondta Busi László ezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, aki azt javasolja, amennyiben valaki a szabadvizeknél szeretné tölteni a meleg napokat, lehetőleg a hatóság által kijelölt fürdőhelyeket válassza.

Biztonságosabb, ha kijelölt fürdőhelyeken telik a strandszezon

– Azért, mert a kijelölt fürdőhelyeken egy hatósági eljárás keretében megvizsgáltatjuk azt, hogy milyen a meder, van-e valami akadály, gödör benne. Ha igen, elsimíttatjuk, ezt minden nap, szolgálatkezdéskor ellenőrzik a kollégák, a hirtelen mélyülés vagy gödör ugyanis balesetveszélyes lehet – hangsúlyozta a kapitányságvezető. Mint elmondta, a kijelölt strandokon mentőőrök is dolgoznak, feladatuk az is, hogy minden nap felkészítsék a strandot a napi üzemeltetésre. Megmérik, hogy a víz hány centimétert apadt, a bójákat, és a mélyvíz határát jelző táblákat pedig folyamatosan az aktuális helyzethez igazítják. Ráadásul, ezeken a helyeken a kormányhivatal illetékes osztálya vízmintákat vesz, és 2 heti rendszerességgel újra ellenőrzik a vízminőséget. Továbbá, a kijelölt fürdőhelyeken az előírás szerint különböző mentőeszközöknek és mentőjárműnek is kell lennie. 

Hamarosan berobban a strandszezon a természetes vizeken is, hogy mire figyeljünk, erről adott tájékoztatást Budi László ezredes, a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság vezetője.
Fotó: Mészáros János

A vízbefulladások fő oka a túlzott alkoholfogyasztás

Mint azt Busi László ezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője elmondta, tapasztalataik szerint, ahol van a megfelelő eszközökkel felszerelt mentőszemélyzet, hosszú évekre visszamenőleg nem történt vízbefulladás. Ha mégis, akkor az minden esetben akut szívproblémára vezethető vissza, ami így a tragédia bárhol megtörténhetett volna. Mégsem árt néhány tanácsot betartani ahhoz, hogy ne történjen ilyen.

– Amikor nagyon nagy meleg van, lassan, óvatosan kell belemenni a vízbe, beleugrani nem szabad, ahogy fejest ugrani sem, hiszen a természetes vizekben kiszámíthatatlan a mélység a medencével ellentétben. Tele gyomorral ne menjünk a vízbe, és, ami kiemelten kerülendő, ittas állapotban a vízbe menni. Nem egy sör elfogyasztásáról van szó természetesen, hanem amikor már valaki ittasnak érzi magát. Mértékkel lehet fogyasztani a strandon is, de közvetlen alkoholfogyasztás után azért ne menjünk a vízbe! A vízbefulladásos esetek 80-90 százaléka mindig ittas állapot miatt következik be – hangsúlyozta a kapitányságvezető.

Nem várt veszélyeket rejthetnek a nem kijelölt helyek

– Ha valaki olyan helyen lakik, ahol nincs kijelölt strand, de szeretne fürdeni, azt ajánljuk, hogy olyan helyet keressen, melyet jól ismer. Ezekre a helyekre lehetőleg csoportosan érdemes menni. Figyeljék a másikat, hogy tudjanak segíteni, ha baj van. Ilyenkor, ha valaki nem képzett vízimentő, ne azzal kezdje hogy a másik után ugrik, hanem próbáljon olyan eléhető eszközöket, uszadékfát, gallyat, horgászbotot utánadobni, és ezekkel kihúzni – magyarázta a kapitányságvezető. Hozzátette, mindenképpen kerülni kell azokat a helyeket, ahol műszaki, vízi létesítmények, szivattyútelepek, zsilipek, hídlábak, kikötők, úszóművek vannak, ezek ugyanis rendellenes vízmozgást okoznak, örvényeket hoznak létre. Ezeken a helyeken a jó úszókat is érheti váratlan helyzet, a pillanatnyi pánik víznyeléshez, ezt követően pedig fulladáshoz vezethet – hívta fel a figyelmet a veszélyekre a szakember.

Eszközökben, járművekben is felkészült a vízirendőrség 

Mint azt Busi László elmondta, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság 35 kisgéphajónak minősített vízieszközzel rendelkezik. 
– Ezek között vannak zárt kabinos hajóink, mentőhajóink, motoros vízi sporteszközeink, más néven jetskik, illetve nyitott szolgálati hajóink. Mindegyik üzemképes, megfelelő teljesítményű motorokkal,, ami azt garantálja, hogy szükség esetén – akár gyorsabban is mint az állampolgárok– oda tudjunk érni, ahol baj van – tette hozzá a kapitányságvezető. ik az abádszalóki, a tiszafüredi, a szolnoki, a tiszapüspöki és a nagykörűi szabadstrand.

Fürdővízhasználati engedéllyel rendelkező kijelölt fürdőhelyek Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében:

  • Abádszalók 
  • Tiszafüred 
  • Szolnok
  • Tiszapüspöki
  • Nagykörű

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában