Nyugalmazott rendőralezredes

2024.07.02. 10:30

A kilencven esztendős Dikó Károlyt köszöntötte a szolnoki polgármester

Dikó Károly neve vélhetően ismerősen csenghet a szépkorú szolnokiak között, hiszen aktív éveiben a Szolnok Megyei Rendőrkapitányság főtisztjeként a a tisztességes állampolgárok védelmében a bűnüldözés területén jeleskedett. Nyugállományba vonulása után pedig a leglelkesebb lokálpatriótaként Szolnok városszépítésében éreztette keze munkáját.

Mészáros Géza

Nevéhez (is) köthető a „Tiszta udvar, rendes ház –Tiszta utca” mozgalom, lakóhelye környezetében önerőből gyalogjárdákat építtetett, fásított, ezeken kívül, mondhatni, önkéntes környezettisztítási „felügyelő” is volt, s minderről az Új Néplap hasábjain hívta fel az olvasók és a lakosság figyelmét.

Dikó Károly 90 éves
A kilencven esztendős Dikó Károlyt (balról) Szalay Ferenc Szolnok polgármestere köszöntötte a szépkorú otthonában
Fotó: Beküldött

Dikó Károly nyugállományú rendőr alezredes a közelmúltban töltötte be kilencvenedik életévét. Ebből az alkalomból meglátogatta a magas kort megélő és kerek évfordulós születésnapját ünneplő barátját Szalay Ferenc polgármester. A városvezető a szolnokiak nevében köszöntötte az 1934-ben született Karcsi bácsit, valamint feleségét, akivel hatvanhat éves házassági évfordulójukat is a napokban ülték meg.

A baráti és születésnapi találkozó alkalmából Dikó Károly az eddigi életébe is betekintést engedett.

– Törökszentmiklóson, a Bethlen Gábor Református Általános Iskolába jártam. Ezt követte a polgári iskola, majd pedig az általános gimnáziumi érettségi után a rendőrség bűnügyi szakiskoláját végeztem el. E képesítéssel a Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság állományában kerültem, tiszti rendfokozatban. Harminchat éves bűnügyi szolgálat után, felsőkor-határ elérésével, 1989-ben nyugállományba kerültem, főtiszti rendfokozattal.

Dikó Károly 90 éves
Nyugállományba vonulása után Karcsi bácsi a lakókörnyezetének szépítésében jeleskedett
Fotó: Beküldött

– A rendszerváltás után, a nyugdíjas években, a lakókörnyezetemben különböző környezetszépítő mozgalmat szerveztem. Minden ilyetén kezdeményezést szívesen fogadott a polgármesteri hivatal, sőt, még szakmai segítséget is kaptam az illetékesektől – emlékezett a még néhány éve is aktív városszépítési programjaira Dikó Károly. Aki eképp foglalta össze eddigi életét:

– Úgy gondolom, hogy az optimista életszemléletem és tevékenységem alapján hasznos tagja voltam a társadalomnak…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában