zene

2018.12.27. 06:46

Fél évszázados jubileumot ünnepelhet a szolnoki kórus

Jövőre ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját a szolnoki Bartók Béla Kamarakórus, közben pedig országjáró turnéra indultak a Semmelweis című operával. A koncertnaptáruk már egészen 2020-ig megtelt fellépésekkel.

Hutter Zsófia

A kórus minden korosztálynak szívesen énekel. Az adventi időszakban például szolnoki óvodásoknak vitték el Téli álom című hangversenyüket

Fotó: Csabai István

– A budapesti előadások után országos turnéra indult a Semmelweis című opera – kezdte Molnár Éva, a szolnoki Bartók Béla Kamarakórus karnagya, vezetője.

– November elején volt már két előadás Salgótarjánban, valamint Egerben, és jövő év januárjában az ország több pontján is bemutatkozik, például Debrecenben, Kaposváron, és Kecskeméten. A Budapesti Operettszínház által színpadra vitt darab reményeink szerint nemzetközi turnévá szélesedik majd.

Arra a kérdésre, hogy a Semmelweis-opera eljut-e Szolnokra, és ha igen, mikor, a karnagy egyelőre nem tudott konkrét választ adni.

– Egyenlőre tárgyalások folynak ez ügyben, még semmi konkrétumot nem tudok mondani. Az biztos, hogy mi is nagyon szeretnénk, ha szolnoki színpadon is bemutatkozhatna a darab – tette hozzá. Molnár Éva elárulta, január 22-én indul az a programsorozat, ami a jubileumhoz kapcsolódik.

– Bár az ünnepi évad hivatalosan jövő augusztus 1-től 2020. július 31-ig tart, az első ünnepi koncert most januárban lesz látható. Hiszen az együttest Szolnok Város Tanácsa 1969 januárjában alapította, ahogy a Légierő Zenekart és a Népdalkört is. Így január 22-én a három együttes közösen ad műsort, Aranylakodalom címmel. Ez lesz az első olyan rendezvény, ami a jubileum jegyében zajlik.

A kórus minden korosztálynak szívesen énekel. Az adventi időszakban például szolnoki óvodásoknak vitték el Téli álom című hangversenyüket
Fotó: Csabai István

A kórusvezető elárulta, a jövő tavaszi programok is várhatóan nagy népszerűségnek örvendenek majd.

– Are you happy? címmel a Zeneakadémián lesz koncertünk, ahol olyan kórusművekből állítottunk össze műsort, melyek a vidámságról, a humorról szólnak – mondta Molnár Éva.

Jövőre azonban nemcsak a kórus ünnepel majd kerek évfordulót, hanem karnagyuk, Molnár Éva is, aki immáron harminc éve irányítja a munkájukat. Elárulta, már a főiskola elvégzésekor tudta, hogy kórusvezetéssel szeretne foglalkozni…

– 1989 februárja óta folyamatosan ezt csinálom – mondta. – Voltak könnyebb és nehezebb időszakok is a kórus életében, de büszke vagyok, hogy soha egy percre sem álltunk meg!

Női energiák a színpadon

Az ország egyetlen hivatásos női kamarakórusának jellemzője az a különleges női energia, ami megkülönbözteti őket más előadóktól. A szolnoki Bartók Béla Kamarakórus hangversenyei olyan minőségi koncertélményt nyújtanak, melyeket az ország, de akár a világ bármely koncertszínpadán is büszkén vállal a női kar. A kórus célja, hogy különböző korokba, műfajokba kirándulva, vendégművészekkel és a társművészetekkel együtt olyan szórakozási lehetőséget biztosítson, ami a jelenlegi és leendő koncertre járó közönség igényeire épül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!