galériával

2019.08.27. 20:00

Rendhagyó lesz az idei évad a szolnoki Szigligeti Színházban

Bár a megszokottól eltérő helyszínen, de a szokásos vidám hangulatban zajlott a Szigligeti Színház idei évadnyitó ülése. A teátrumot a színház felújításának idejére az Aba- Novák Agóra fogadta be, amely nagy kihívást jelent mind a két intézménynek. Ám ígérik, a nézők ebből semmit nem vesznek majd észre, ahogyan eddig is, a társulat igyekszik maradandó és önfeledt perceket szerezni a közönségnek.

Molnár-Révész Erika

Nem lesz könnyű az idei évad a társulat számára

Fotó: Mészáros János

– Nézőink részéről az intézmény iránti bizalom nagyon erős. Tavaly kilencven millió forintos bevétel származott a bérleteladásokból és az idei évadra is száz százalékos az érdeklődés – kezdte beszédét a társulati ülésen Balázs Péter színházigazgató.

Hozzátette, a jövőbeni sikerhez a kiváló előadásokon túl a színház imázsának megerősítése is szükséges, mely továbbra is megtartja népszínházi, szórakoztató jellegét és szorosan együttműködik a várossal.

– Fontosnak tartom a színház további nyitását a fiatalok felé, a színház dinamikus képének erősítését, úgy, hogy ez a lépés ne riasszon el senkit a törzsközönségünk soraiból. Amire fokozottan oda kell figyelnünk, hogy a szolnoki potenciális nézőközönségünk száma és társadalmi összetétele a gyors ütemben szaporodó új gyárak, üzemek létesülésével változik.

Nem lesz könnyű az idei évad a társulat számára
Fotó: Mészáros János

– Nem csupán a hagyományos értelemben vett értelmiségnek kell tudnunk tartalmas szórakozást nyújtani, hanem azoknak is, akik dolgozni jöttek a városunkba. Színházunk így megkönnyítheti számukra, hogy gyökeret verjenek és otthon érezzék magukat Szolnokon – folytatta gondolatait a direktor, aki a költségvetéssel kapcsolatban hangsúlyozta, az elmúlt időszakban felvállaltakat teljesítette a színház, hiszen a tavalyi üzleti tervében 9 millió forinttal növelte jegybevételét.

Balázs Péter a jövőbeni költségvetéssel kapcsolatban előrevetítette, a minimálbér – és garantált bérminimum emelés, az infláció hatása és az árak emelkedése miatt a színház támogatására fordított összeg emelésére lehet majd szükség. Ezzel ellentétben az épület korszerűsítése miatt annak fenntartási és karbantartási költségei csökkenhetnek.

A pénzügyek mellett beszélt a felújítás utáni működési irányelvekről is. Egyrészt, hogy üdvözli a kulturális tárca azirányú törekvését, hogy minden iskolás láthasson évente élő előadást. Emellett azt is, hogy a legszegényebb rétegek és a legkisebb települések se szoruljanak ki a színházi élményekből.

– Azt szeretnénk, ha az új épületbe már mint egy mintaprojekt első képviselője költözhetnénk be, mégpedig nemzeti népszínházi besorolású társulatként. Amennyiben erre sor kerülne, még szebb, még értékesebb és igényesebb szinten nyílna módunk arra, hogy a város lakóinak mindennapi katarzist nyújtva emeljük a kulturális, szellemi életszínvonalat, amely jobb kedvet, erőt ad közönségünknek hogy megbirkózzanak napi feladataikkal és a munkájukkal – zárta gondolatait.

Az évadnyitón részt vett Kállai Mária a térség országgyűlési képviselője is, aki méltatta a teátrum munkáját. Szalay Ferenc polgármester pedig egyebek mellett hangsúlyozta, a színház továbbra is számíthat a város támogatására.

Az évadnyitón külön köszöntötték Kovács Lászlót a színház világosítóját, aki a színházban töltött 25 éve után idén ősszel nyugdíjba vonul. A társulati ülés az évad első produkciója, A régi nyár című operett olvasópróbájával folytatódott, melyet maga a direktor, Balázs Péter rendez.

Nevetésből nem lesz hiány

A régi nyár című operett szeptember 27- i premierje után Shakespeare, Lóvátett lovagok című komédiája következik Molnár László rendezésében. Ezt Mikszáth Kálmán – Deres Péter: Szent Péter esernyője követi. A két részes vígjátékot Radó Denise rendezi.

A következő bemutató Thornton Wilder: A mi kis városunk című darabja lesz, melynek rendezője Pataki András. Az utolsó nagyszínpadi bemutatót is Balázs Péter rendezése zárja, Nóti Károly, A nyitott ablak című bohózatával. A Szín- Mű- Helyben Szakonyi Károly: Két nő és valaki című darabot láthatja a közönség Málnay Levente rendezésében, ezt Molnár Nikolett, majd Széles Tamás szímnűvészek önálló estjei követik.

Bérleten kívül több tavalyi előadást is láthatnak a nézők, és a Szigligetit is számtalan vendégszereplésre várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!