Galériával

2020.02.22. 19:00

Nyolcvanadik kiállításmegnyitónál tartanak a Nagykörű Galériában

Nagykörűben már tíz éve működik a Nagykörű Galéria. A pénteki jubileumi kiállításmegnyitó óta Simon Éva és Szász József képeit lehet megcsodálni.

Szoljon.hu/V.B.E.

Fotó: Vágó B. Endre

A jelenleg a falon lévő képek Simon Éva akvarellfestő első tárlata. A művész Szolnokon Mihail Volkov iskolájában kezdte a festést és folytatta tizenhárom évig, ma már „saját maga mestere”, ahogy írja bemutatkozásában. Szolnokon született és érettségizett, ám gyerekkorát Nagykörűben töltötte, ahol Németh Edit volt a rajztanára, aki most megnyitotta a páros kiállítást. Simon Éva kiállítási mottója: „vers légy – ne költő” – részlet egy Fodor Ákos haikuból:

„Ha síremléknél

szebbre, tartósabbra vágysz:

vers légy – ne költő.”

Simon Éva szerint az akvarell a legnehezebb festési technika, mivel minden mozdulat nyomot hagy, ami javíthatatlan, nem tűri a hibázást. Öntörvényű és kezelhetetlen, a művész pedig hol szelídíti, hol megvadítja.

– Minden kép akkor készül el, amikor megnézik – foglalta össze tömören eddigi művészi pályáját az alkotó.

Ha valakinek nincs kedve elszaladni Nagykörűbe (noha Szolnoktól nincs messze és látnivaló van bőven a galérián kívül is), a művésznő következő tárlata a hírek szerint az Aba-Novák Agórában nyílik júniusban.

Szász József a tárlat másik kiállító művésze, a Nagykörű Galéria művészeti vezetője. Megyénkből, törökszentmiklósi érettségi után indult pályája és ide tért vissza, Nagykörűbe. A nemrég megözvegyült művész igazi találkozóhellyé tette a Nagykörű Galériát, tudatos szervezőmunkával olyan hellyé alakította, ahol rangnak számít kiállítani. Most „Sosem látott képek” címmel mutatta be újabb munkáit.

A tárlatmegnyitó hangulatát a helyben közismert Szabó Imréné Margitka szavalatai emelték. Az esemény végén pedig vendégasztal várta a szép számú megjelent közönséget, ahol felszelték a jubileumi alkalom tiszteletére Szász József egyik festményét formázó ostyával borított tortát. A kiállítás előzetes egyeztetés alapján, március 21-ig tekinthető meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!