rockzene

2020.03.31. 14:00

Kerek évfordulót ünnepel idén a fegyverneki Dogs zenekar

Míg Angliában az 1980-as évek elejére gyakorlatilag „tetszhalott” állapotba került a rockzene, addig Magyarországon éppen a fénykorát élte, és a népszerű fővárosi bandák sikerein felbuzdulva, egyre több vidéki zenekar próbált szerencsét.

Molnár-Révész Erika

A megyei fesztiválok és utcabálok állandó vendége a fegyverneki rockegyüttes

Forrás: Beküldött fotó

Ebben a még őszinte miliőben, pontosan negyven esztendeje fogant meg a fegyverneki Dogs zenekar is, melynek tagjai sok más hazai csapathoz hasonlóan amatőrként, saját maguk eszkábált felszereléssel kezdték el ostromolni a színpadokat, mígnem odáig jutottak, hogy két lemezt is kiadtak. Persze a négy évtized nem volt mentes kisebb nagyobb hullámvölgyektől sem, cserélődtek a tagok, de 2000-ben mondhatni újjászülettek, és azóta igazi profiként teszik a dolgukat.

Ma már országszerte ismerik a fegyverneki Dogs együttest, pedig a nyolcvanas évek rocklázában még amatőrként, saját maguk által eszkábált felszereléssel kezdtek zenélni az akkori tagok. Az eltelt negyven év alatt rengeteg változáson ment át a zenekar – egyebek mellett erről is beszélgettünk az együttes alapító tagjával, frontemberével, Nagy Jánossal.

– Mikor alapították a Dogs zenekart? Hogyan emlékszik vissza arra az időszakra?

– Két évszám létezik a zenekar életében: 1980 és 2000. A kezdeti időszakban még nagyon amatőr stílusban játszottunk. A második korszakunk 2000-től kezdődött, és úgymond napjainkig tart. 1980-ban négyen alakítottuk az „ős” Dogs együttest, amikor tombolt a rockélet Magyarországon. Számtalan fesztivált rendeztek. Hogy csak kettőt említsek, Dorogon és Miskolcon, ahol szinte az összes magyar zenekar fellépett a Beatricétől az Omegáig. Akkoriban virágzott az őszinte rock műfaj! Nagyon népszerűek voltak a rockzenekarok, a P. Mobil, a Hobo Blues Band, az Edda vagy a Dinamit.

A népszerű Dogs zenekar meghatározó szerepet tölt be Fegyvernek életében. Az együttes idén negyvenéves
Fotó: Beküldött fotó

– Ezek hatására alakult meg a fegyverneki Dogs zenekar is. Kevés tudás, de nagy akaraterő és kitartás volt ránk jellemző a kezdetekben. Nem volt ritka a heti öt-hat, éjszakákba nyúló próba sem. Persze emellett ki-ki tanult vagy dolgozott. Saját magunk barkácsolta cuccokon, kezdetleges felszereléseken bontogattuk a szárnyainkat. Mindennél jobban szerettük a rockzenét, vágytunk a színpadra, hogy megmutassuk a bennünk rejlő tehetséget.

– Milyen műfajban kezdtek zenélni? Ez változott az évek során?

– A kezdettől fogva a mai napig rockzenét játszunk. Főleg magyar zenekarok dalait dolgozzuk fel, de vannak saját szerzeményeink is. 2000-től új időszámítás kezdődött a zenekar életében, amikor elkezdtünk sokkal komolyabban zenélni, és országos ismeretségre tettünk szert. Innentől kezdve ugyanis csatlakozott hozzánk egy billentyűs, ezért tudtunk például Lord-, Bikini- vagy Edda-dalokat is játszani.

– 2018-ban viszont történt egy váltás. A billentyű helyét egy másik gitár vette át. Úgymond kicsit bekeményítettünk, hiszen három gitár és egy dob szólt a színpadon. A hosszú évek alatt történt néhány tagcsere is a zenekar életében, az alapító tagok közül már csak én zenélek. Főleg a dobosok jöttek-mentek.

– Volt mélypont a zenekar életében, amikor kérdésessé vált a további sorsa?

– Persze, voltak mélypontok. Viszont a zene szeretete, a kitartás, a zenélni akarás mindig átlendített a nehézségeken, akár a porból is fel tudtunk állni. Számunkra nincs más opció, más alternatíva!

– Volt-e pozitív fordulópont?

– Ahogy említettem, a 2000-es év nagy fordulópont volt. Akkor döntöttük el, hogy komolyabban kell zenélnünk. Szerencsénkre akkoriban indult be a motorostalálkozók korszaka, és mi ezt a lehetőséget meglovagolva, bekerültünk ebbe a körbe.

– Milyen sikereket ért el a zenekar?

– Két CD-nk jelent meg szerzői kiadásban, 2001-ben Indulj!, 2008-ban pedig Modern világ címmel. 2009-ben megkaptuk a Fegyvernek Tudományos és Kulturális Munkájáért díjat. Elkészítettük Fegyvernek várossá avatásának évfordulója alkalmából Fegyvernek dalát. 2018-ban pedig területi Prima díjra jelölték zenekarunkat.

A megyei fesztiválok és utcabálok állandó vendége a fegyverneki rockegyüttes
Fotó: Beküldött fotó

– Milyen a tagok egymáshoz való viszonya?

– Talán mostanában a legjobb. Az együtt eltöltött idő megtanított bennünket arra, hogy tudjuk egymást tolerálni. Elfogadni azt, ha néha más az elképzelésünk egy adott dologról. Megbeszéljük a vita tárgyát, és észérvekkel próbálunk közös nevezőre jutni.

– Van-e egyéb munkájuk, vagy csak ebből élnek?

– Jó lenne, ha mi is meg tudnánk ebből élni, de sajnos ez csak nagyon kevés zenekarnak sikerül. Mindenkinek megvan a zenélés mellett a civil foglalkozása.

– Mit jelent az önök számára Fegyvernek?

– Ahogy a Fegyvernek dalban is elhangzik: „Itt születtem, itt temetnek!”. Azt hiszem, ebben minden benne van. Tudtommal egyikünk sem tudná máshol elképzelni az életét, minden ideköt bennünket…

A banda múltja és jelene számokban

Alapítva: 1980;

Alapító tagok: Négyesi Miklós – basszusgitár, Szabó Sándor – dob, Budai László – ének, gitár, Nagy János – gitár, ének;

Lemezek: Indulj! – 2001, Modern világ – 2008;

Díjak: Fegyvernek Tudományos és Kulturális Munkájáért díj – 2009, területi Prima díj jelölés – 2018;

Jelenlegi tagok: Molnár Tibor – basszusgitár, ének, vokál, Katona János – gitár, Molnár György – dob, Nagy János – gitár, ének, vokál;

Koncertek száma: évi hetven-nyolcvan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!