Galériával

2020.03.05. 19:00

Pálos rendtörténeti utazómúzeum érkezett Kőtelekre

„Dicsértessék a Jézus Krisztus” – köszöntek annak rendje, s módja, keresztény szokás szerint a helyi Szent Gellért Katolikus Általános Iskola kisdiákjai, amikor a pálosrend történetét bemutató utazó múzeumba léptek.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Rimóczi Ágnes

Kőtelek központjában csütörtökön egész napra „parkolt le” az a busz, melyet a 2020-as Boldog Özséb-évben a pálosok rendtörténeti vándorkiállításává alakítottak át. „Pálosan szép az élet”, ezt a címet viseli, ami – egy betű eltéréssel játékos rájátszás a „Párosan szép az élet” magyar szólásra – arra utal, hogy az embernek házasságban, párba kötve („párosan”) nagyobb a lehetősége a boldogságra.

– Az, hogy az interaktív, mozgó múzeum számos magyar nagyváros mellett az aprócska Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistelepülésen is megállt, köszönhető egy helyi hölgynek, aki felvette a kapcsolatot a rend vezetőivel – tudtuk meg Lovász Tibortól. A település polgármestere azt is elmondta: az önkormányzat örömmel vette a közvetítést, és boldogan járult hozzá a költségekhez.

A kőteleki Szent Gellért iskola diákjai, és a Szent Kinga Óvoda gyerkőcei „tárlatvezetéssel” tekintették meg a vándorkiállítást, Kirsch Attila helyi történelem szakos tanár és hittanoktató segített eligazodni az ifjú érdeklődőknek. A tanár úrtól a gyermekek megtudhatták, hogy a csuhájuk színe okán a pálos szerzeteseket fehér barátoknak nevezik. Vagy azt, hogy a magyar alapítású, férfi szerzetes remete rend mind a mai napig működik. Boldog Özséb esztergomi kanonok alapította, amikor 1250-ben egyesítette a Patacs-hegyi és a pilisi remetéket.

Kirsch Attila informálta az ifjúságot arról is, hogy a rend központja jelenleg a lengyelországi Częstochowában, a Jasna Góra-i kolostorban van, a magyar tartomány székhelye pedig Pécsen. Magyar pálos közösségek vannak a budapesti Magyarok Nagyasszonya-sziklatemplomban, továbbá Márianosztrán és Petőfiszálláson.

A diákok érdeklődéssel néztek körül, nem titkolták abbéli örömüket, hogy ezúttal nem egy „száraz” történelem órán tanulhattak a múltról és hittörténetről, hanem egy interaktív, igen látványos, érdekfeszítő, a korosztályuk kíváncsiságát felébresztő és fenntartó, időutaztató autóbuszon... Melyre a látogatók egyébként a helyben kilyukasztott, különleges autóbuszjeggyel szállhattak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!