Baranyi Gábor Benő

2020.07.28. 20:00

Az újszászi rendező is bemutatkozhat a rangos filmfesztiválon

Európa egyik legnagyobb filmfesztiválján, Szarajevóban versenyezhet az újszászi Baranyi Gábor Benő Anja című kisrealista drámája.

Czakó Nóra

Baranyi Gábor Benőnek az inkubátor programos filmtervéhez látványképeket is kellett készítenie, melyek közül egy párat most lapunkkal is megosztott

Fotó: Gajdics Dávid

A húszperces kisjátékfilm a harmincas évei elején járó, sikeres filmrendező mesterszakos diplomafilmje, és a kö­zelmúltban megrendezett magyar Savaria Filmszemlén már bezsebelt egy elismerést. A járvány miatt ugyan a rendezvény és így a vetítés is elmaradt, viszont a zsűri a kisjátékfilm kategória legjobbjának választotta az újszászi fiatal alkotását.

Egy jelenet az Anja című kisrealista drámából
Fotó: Dobray Máté

– Az Anja egy kórház szülészetén játszódik, ahol Levente, a fiatal orvostanhallgató szakmai gyakorlatát tölti – mondta hírportálunknak Baranyi Gábor Benő. – Az egyik frissen szült nő esete kapcsán meginog bizalma tanára, Kovács professzor iránt, ezért nyomozni kezd utána. Korábbi, tizenkét fesztiváldíjjal jutalmazott kisfilmemhez, a Bújócskához hasonlóan ez is megtörtént események alapján készült, és a civil szereplőket profi színészekkel vegyítettem.

– A film nyilvánosan nem elérhető, hiszen szerettük volna fesztiváloztatni. Több helyre is elküldtük, elsősorban a legrangosabb fesztiválokra, és Szarajevóban beválogatták. A filmfesztivált augusztus 14. és 21. között rendezik meg, és negyvenkilenc film közül választják majd ki a legjobbakat. Az én kisjátékfilmemen kívül még három magyar alkotás indul a megmérettetésen, két dokumentumfilm és egy animációs alkotás.

A szarajevói filmfesztivál versenyprogramja Oscar-kvalifikálós státusszal rendelkezik, vagyis az ott díjazott rövidfilm indulhat az Amerikai Filmakadémia híres díjáért is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!