emlékév

2020.10.07. 14:00

Ismét felcsendülhetett a város dala Törökszentmiklóson

Megszületett, bemutatták, aztán az idei év „viszontagságai” miatt sajnos nem csendült fel túl sokszor a város dala Törökszentmiklóson. A szerzők remélik, hogy ezt az időszakot feledteti majd egy nagyszabású, össznépi táncos zenélés, amikor számos törökszentmiklósi kötődésű zenész együtt játszhatja el a dalt, melyre a város táncosai ropják majd.

Rimóczi Ágnes

A közelmúltban megrendezett utcazene-fesztiválon a Nonsense zenekar Czikora Éva énekessel együtt újra bemutathatta a város dalát. A különleges szerzeményt januárban hallhatta először a közönség

Forrás: Hudu Csaba

Az ötlet egy tavalyi rendezvényen merült fel, s néhány hónap múlva pedig felcsendült a város dala.

– Egy városi eseményen váltottam néhány mondatot a polgármester úrral, többek között arról is beszéltünk, hogy jó lenne, ha lenne egy olyan dal, amiről mindenkinek eszébe jut Törökszentmiklós. Felvetette, hogy írhatnék egyet – mesélte Kálmán Lajos. A miklósi zenész igent mondott.

– Elvállaltam! Elkezdtem írni a dalt, annyit kértem, hogy adjanak szabad kezet nekem ebben. Megkaptam, s három-négy hónap alatt meg is született a szerzemény – mondta el röviden a történetet a zeneszerző.

A dal tulajdonképpen a Törökszentmiklós 300 Emlékév programsorozatra készült, januárban, a program nyitórendezvényén mutatták be. A dal felvezetőjében hallható szöveget Bihari József írta, a dalszöveg pedig Révi Attila szerzeménye. A versek különlegesen tükrözik az otthon melegét, a hazatérés csodás hangulatát.

– Különleges érzés volt, ahogy a szöveg összecsengett a zenével. S még különlegesebbé tette, ahogyan Czikora Éva hangján csendültek fel ezek a szavak. Éva egy nagyon szép és gyönyörű hangú miklósi lány, örülünk, hogy ő énekelte fel a dalt. Amikor pedig ott, az ősbemutatón táncosok léptek velünk színpadra, bevallom, magam is elérzékenyültem – emlékezett vissza Kálmán Lajos.

– Amikor egy fellépésről beszélünk, szoktuk mondani, hogy valami nem szólt jól, nem volt jó a hangosítás, ezért szinte sosem százszázalékos a koncert. Nos, ott, a dal bemutatóján én úgy éreztem, hogy minden rendben volt – tette hozzá.

A közelmúltban megrendezett utcazene-fesztiválon a Nonsense zenekar Czikora Éva énekessel együtt újra bemutathatta a város dalát. A különleges szerzeményt januárban hallhatta először a közönség
Fotó: Hudu Csaba

Az ősbemutató nagy sikert aratott, de aztán közbeszólt a járványhelyzet, s tulajdonképpen hónapokig nem csendülhetett fel a dal. Nyár végén a XII. Utcazene Fesztiválon aztán megtört a jég. Hajnal László szervezőnek köszönhetően a Nonsense zenekar végre közönség előtt is eljátszhatta, Czikora Éva pedig végre élőben is elénekelhette azt. A Nonsense együttes alapítója s gitárosa a dal zeneszerzője, Kálmán Lajos, de természetesen a többi tag is kivette részét a zeneszám megszületéséből.

A basszusgitáros Ormándi Csaba, az akusztikus gitáron játszó Gaál Viktor és az énekes Király Tibor is büszke lehet a város dalára.

– Reméljük, hogy sokszor lesz még ilyen alkalom, a jövőbeli eseményeken gyakran felcsendülhet még a város dala. Abban pedig nagyon bízom, hogy megvalósulhat az az elképzelés, miszerint egy nagyszabású fellépésen játszhatjuk majd el a dalt. A tervek szerint a városhoz kötődő zenészek, zenekarok, városi kórusok együtt zenélik, éneklik majd el a város dalát, velük együtt helyi táncosok lépnek majd fel – tette hozzá végül Kálmán Lajos.

Meghosszabbították az emlékévet

A török hódoltság alatt az Alföld számtalan települése elnéptelenedett, majd a törökök kiűzését követően, a Rákóczi-szabadságharc után vált lehetőség arra, hogy az Alföld ismét benépesedjen. Törökszentmiklós története 1720-ban kezdődött, amikor a Heves és Külső-Szolnok vármegyei II. Almásy János nagybirtokos megkezdte az elnéptelenedett helység és a környék újratelepítését.

Ennek idén háromszáz éve. A kerek évforduló méltó megünneplésére született meg a Törökszentmiklós 300 Emlékév programsorozat. Az eredeti terv szerint 2020. január 1-től a 2021-es Szentmiklósi Napok rendezvényeinek bezártáig terjedő időszakot nyilvánították emlékévvé, aminek megvalósítását a járványhelyzet alaposan befolyásolta.

– Éppen a közelmúltbeli testületi ülésen döntöttek a képviselők arról, hogy az emlékévet meghosszabbítják 2021. de­cember 31-ig – mondta el érdeklődésünkre Bukta Ágnes, a városháza sajtóreferense. A programokat lehetőség szerint további egyeztetések után pótolják vagy átalakítva tartják meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!