JÁSZBERÉNY

2021.05.19. 13:30

A múzeumi világnapon nyitott ki újra a Hamza Gyűjtemény

November óta zárt ajtók mögött folyamatosan zajlott a háttérmunka.

Farkas Edit, a múzeum igazgatója Az idő nem fontos…című kiállítást ajánlja az érdeklődők figyelmébe, mely még négy hétig megtekinthető

Fotó: Pesti József

Május 18-án, a múzeumi világnapon újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria Jászberényben. A koronavírus-járvány okozta hosszú kényszerszünet után visszatér az élet a kulturális intézménybe, mely védettségi igazolvánnyal látogatható.

A múzeum munkatársai már nagyon várták a nyitást. November óta zárt ajtók mögött folyamatosan zajlott a háttérmunka. Az elmúlt hónapokban elvégezték azokat a feladatokat, melyekre a rendezvények mellett sokszor nem jut idő.

– Ez az időszak főként a raktár, a könyvtár rendezésével telt, valamint különböző statisztikákat, beszámolókat készítettünk a tevékenységünkkel kapcsolatban. Ezenfelül elkezdtük feldolgozni Arató Antal volt könyvtárigazgató gyűjteményéből származó grafikákat, szabadlapos albumokat és könyveket. Természetesen készültünk az újranyitásra és már a nyári táborokat is elkezdtük tervezni – mondta Farkas Edit, a múzeum igazgatója.

Farkas Edit, a múzeum igazgatója Az idő nem fontos…című kiállítást ajánlja az érdeklődők figyelmébe, mely még négy hétig megtekinthető
Fotó: Pesti József

A gyűjtemény állandó kiállításai mellett megtekinthető Ézsiás Gyöngyike Az idő nem fontos…című időszaki tárlata is. Megtudtuk, hogy ebben az évben négy gyermektábort terveznek a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria épületében, egy tábort pedig Jászfényszarun.

A foglalkozások témája ezúttal a „Római vakáció” lesz, mely a Hamza-házaspár emlékéhez kapcsolódik. Hamza D. Ákos és felesége Lehel Mária 1949 és 1953 között élt Rómában, ezért nyáron az olasz főváros nevezetességeit, természeti értékeit fedezhetik fel a gyerekek az élménydús táborban. Új állandó kiállítással is készül a múzeum Kor-Társítások címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!