előadás

2021.10.30. 13:55

A népmesék példaértékű stílusát és világát mutatták be Abonyban

Hadnagy Jolán tartott előadást a minap a helyi művelődési házban.

Hartai Gergely

Hadnagy Jolán szerint sokat tanulhatunk a népmesékből

Fotó: Hartai Gergely

Családmodell és gyermekvállalás a magyar népmesékben címmel tartott előadást a minap az abonyi művelődési házban a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület vezetője.

Hadnagy Jolán mondandójában kiemelte, a mai világban egyre inkább divattá válik a mesélés. Nem mindegy azonban milyen történetet közvetítünk a legkisebbek felé.

– Népmeséink nyelvezete olyan kincseket őrzött meg, amelyek ma is élővé tesznek régi szavakat, melyek más környezetben nem érthetők meg. A műmeséknek viszont már megvannak a maguk veszélyei. Egyes modern történetek nem mindig egyeznek az erkölcsi értékrendünkkel. Előfordul például, hogy hiányzik belőlük az idősek tisztelete. Népmeséinkben ez elképzelhetetlen – mutatott rá az előadó.

Hadnagy Jolán szerint sokat tanulhatunk a népmesékből
Fotó: Hartai Gergely

– Keresztény magyar kultúránk alapja a család és a gyermek, ezt a modellt kell megőriznünk. A magyar népmesékben kiváló példákat látni a család jelentőségére, de a társkeresésre és a gyermekvállalásra egyaránt – fogalmazott az erdélyi egyesület vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!