Frissítve / Galériával

2021.10.16. 19:30

Elismeréseket adtak át a magyar festészet napja alkalmából Szolnokon

A nagyszabású eseménysorozat a Szolnoki Galériában kiállításmegnyitóval és díjátadóval ért véget.

Köllő Judit

Fotó: Nagy Balazs

A Magyar Festészet Napja alkalmából rendezett országos programnak 2002 óta mindig más város ad otthont, idén Szolnok volt a házigazdája. Az egész napos rendezvénysorozat a Szolnoki Művésztelepen, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, a Damjanich János Múzeumban és a Szolnoki Galériában zajlott.

Különleges program zajlott szombat délután a Szolnoki Galériában. Az Élő magyar festészet – Doyenek és középgeneráció című tárlatot a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közreműködésével dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc polgármester, Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője, valamint Sipos Endre művészetfilozófus nyitotta meg.

– A Festészet napja egy civil kezdeményezésnek köszönhető – idézte fel az országgyűlési képviselő. – Akkoriban mindannyian csak reménykedtünk, hogy az országot átszövő, egész hetes rendezvénysorozattá növi ki magát. Azt gondolom, hogy a kortás festészetet méltóképp bemutató alkalom ez, így ünnepeljük azt, hogy számtalan kiváló magyar festőművésszel büszkélkedhetünk.

Szalay Ferenc polgármester ünnepi beszédében kihangsúlyozta: a város azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2035-re elnyerhesse az Európa Kulturális Fővárosa címet.

– Hiszen ha a város kulturális örökségét megnézzük, vagy csak végig sétálunk a Tisza partján, fellelhetjük és feltárhatjuk Szolnok szépségeit és kulturális kincseit – magyarázta a településvezető. – Intézményeink, előadóink és művészeink már számos elismerést kaptak, az események szervezésében és előadásmódjában pedig mindig tetten érhető az összetartozás érzése.

A fenti gondolatokhoz kapcsolódva Verebes György festőművész munkatársainak megköszönte a szervező munkát, amelynek köszönhetően megvalósulhatott a rendezvény.

A megnyitót követően az Élő magyar festészet című három generációs kiállítássorozat alkotóit díjazták. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Maticska Jenő-díjat a fiatal generáció egy kiemelkedő tagjának, Pintér Gábor festőművésznek ítélte oda a zsűri. A Magyar Művészeti Akadémia díját pedig Kósa János Munkácsy-díjas festőművész vehette át.

Életműdíjatban azon művészek részesülnek, akik több évtizedes kiemelkedő színvonalú képzőművészeti tevékenységükkel szereztek érdemeket. Ezt Bikácsi Daniela, Munkácsy-díjas festőművész kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!