a zene világnapja

2021.10.02. 16:30

Tarnay Alajosra emlékeztek születésének évfordulóján Jászberényben

A zene világnapján tartották az ünnepséget.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Október elsején, a zene világnapján Tarnay Alajos zongoraművész, zeneszerző születésének százötvenedik évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget a Déryné Rendezvényházban, Jászberényben. A Jász Múzeum és a Palotásy János Zeneiskola rendezvényén dr. Réz Lóránt intézményvezető köszöntötte a vendégeket, majd Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató idézte fel Tarnay Alajos (1870-1933.) életútját, munkásságát.

Jászberényben született 1870. október 22-én. Elemi és gimnáziumi tanulmányait szülővárosában végezte, később szülei zenei pályán taníttatták tovább. A Zeneakadémián zongora szakon szerzett diplomát. Korának népszerű zongoraművésze, dalköltője és előadója volt, 1907-től a Zeneakadémia tanáraként dolgozott. Zenei munkásságában kiemelt helyet kaptak a jótékonysági koncertek és matinék. Tarnay Alajos válogatott zeneműveiből CD jelent meg, melyet az emlékünnepségen Gulyás István zongoraművész, a Zeneakadémia művésztanára ajánlott a hallgatóság figyelmébe. Közreműködött Sas Dániel zongoraművész.

Sas Dániel zongoraművész
Fotó: Pesti József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!