Szolnok / Videóval

2021.11.10. 17:28

Könyvritkasággal gyarapodott a Damjanich múzeum gyűjteménye

Különleges, várostörténeti jelentőségű könyv gazdagítja mostantól a szolnoki Damjanich János Múzeum gyűjteményét.

Hartai Gergely

Fotó: Mészáros János

Dr. Balogh Béla: Szolnok város és környékének földrajza című munkáját szerdán adományozták az intézménynek. A kiadványt ünnepélyes keretek között vette át dr. Horváth László, a múzeum igazgatója. Megtudtuk, az 1931-ben publikált mű, mely az első magyarországi szülőföldismereti tankönyv, a kiállítóhely műemlékjellegű könyvtárába kerül majd.

Helytörténeti jelentőségű művet kapott a múzeum
Fotó: Mészáros János

Az átadóeseményen mondott beszédében dr. Horváth László hangsúlyozta, éppen most van az évfordulója annak, hogy 1933-ban létrejött az az egyesület, amely életre hívta a közkönyvtárat, és a mai értelemben vett, látogatható múzeumot.

– Dr. Balogh Béla jóvoltából 1934. novemberében egy alagsori pincehelyiségben nyíltak meg a gyűjtemények. A múzeum alapítójára máig kultikus személyiségként emlékeznek a szolnokiak és az intézmény egyaránt

– fogalmazott a vezető.

– Amikor Békési Istvánnal megírtuk a „Történelmi séta az Alcsi-Holt-Tisza mentén” című könyvünket, tiszteletpéldányt adtunk át mindazoknak, akik segítséget nyújtottak a mű tartalmának pontosításához, vagy akik szorosan kötődnek ehhez a területhez. Mivel Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is innen származik, neki is küldtünk egy tiszteletpéldányt. Tőle kaptuk postafordultával ezt a Balogh Béla-kiadványt, melyet most a múzeumnak adományozunk – vette át a szót a rendezvényen dr. Kovács Gyuláné.

A felajánló hölgy hírportálunk érdeklődésére elmondta, két gondolat ösztönözte őket, hogy a kiállítóhelynek ajánlják a neves földrajztanár munkáját. Az egyik, hogy az intézmény ezekben a napokban komoly évfordulót ünnepel. A másik pedig, hogy a múzeum kitűnő múzeumpedagógiai munkát végez, így egészen biztos, hogy a helytörténeti jelentőséggel bíró kiadvány a foglalkozások összeállításánál is segítséget nyújt a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!