Könyvbemutató

2022.02.04. 13:55

A jászsági születésű dívának állított emléket Kóródi Anikó Zsuzsanna

A Szikra Galériában mutatták be a Küry Klára életéről szóló kötetet.

Illés Anita

Kóródi Anikó Zsuzsanna operaénekes gondos, kitartó munkájának eredménye a Küry Klára életét és korát bemutató különleges kötet Fotó: Pesti József

Kóródi Anikó Zsuzsanna opera-énekesnő közel húsz éve kutatja a magyar színházművészet már-már elfeledett csillaga, Küry Klára pályafutását. A jászsági születésű operettprimadonna életének mozaikdarabkáiból született meg nemrég a művész Küry Klára azt üzente című dokumentumkönyve. A szerzőt misztikus események sora is segítette a témaválasztásban.

Hosszú, évekig tartó kutatómunka után jelent meg Kóródi Anikó Zsuzsanna opera-énekesnő Küry Klára azt üzente... című könyve, melyben a 19. század utolsó és a 20. század első harmadában tündökölt operettprimadonna életét és korát dolgozta fel.

A kötet jászberényi bemutatóját a Szikra Galériában tartották, ahol a szerző egy régi Küry Klára-hangfelvétellel vezette fel az estet, majd dr. Réz Lóránt orgonaművész közreműködésével idézte meg a századforduló hangulatát.

Álmomban nem gondoltam, hogy egyszer majd könyvet írok. De úgy látszik, hogy a gondviselő és Klárika szerette volna, ha ez a kötet megjelenik

– kezdte Kóródi Anikó Zsuzsanna.

A veszprémi születésű opera-énekesnő huszonnégy éve költözött Jászdózsára. Ma már tudja, hogy a gondviselés azért irányította a Jászságba, hogy az életfeladatát teljesítse. Azóta elsősorban előadóművészként, az opera nagyköveteként és a Jászságból elszármazott művészek kutatójaként dolgozik.

Elmondta, hogy a Redemptio című jász-kun folyóirat egyik cikkében olvasott először Küry Kláráról. A lapban Győri János helytörténész emlékezett meg a jászkiséri születésű operettprimadonnáról.

– Klárika személye és az a korszak, amelyben élt, azonnal megragadta a fantáziámat. Elhatároztam, hogy Déryné Széppataki Róza után előadóesten mutatom be Küry Klárát. Ehhez adatgyűjtésbe kezdtem, felkerestem Győri Jánost és feleségét, Jucikát, valamint múzeumokban, könyvtárakban kutattam. Rengeteg képeslapot vásároltam, amelyek különböző szerepeiben örökítették meg az énekesnőt. Amikor elmeséltem tervemet az előadásról dr. Réz Lóránt orgonaművésznek, és megkértem, hogy legyen a zongorakísérőm, nagyon érdekes dolog történt. Akkoriban Jászapátin, Lóránt szüleinek házában próbáltunk a koncertjeinkre. Próba közben egyszer csak a vitrinben egy idős hölgy fotóját pillantottam meg, akit a család szerint évtizedekkel ezelőtt keresztmamaként ismertek és híres színésznő volt. Később kiderült, hogy a fényképen Küry Klára volt látható. Az anyaggyűjtés során egyébként több ilyen misztikus esemény történt, mintha a gondviselés küldte volna nekem ezeket az információkat – mesélte a könyv születéséről a szerző.

Egy másik alkalommal éppen a jászberényi könyvtárban kutatott, ahol véletlenül rábukkant Tarnay Alajos jászsági zongoraművész, zeneszerző életrajzára. Az írásból tudta meg, hogy a zeneszerző Küry Klára gyerekkori barátja volt. A századforduló ünnepelt dívájának életéről előkerült mozaikdarabkákból állt össze Kóródi Anikó Zsuzsanna első könyve, melyet fotókkal gazdagon illusztrált.

Három főbb részből áll a mű

Gajdó Tamás színháztörténész a kötet előszavában többek között a következőket írta az operaénekes hiánypótló kutatásáról: „Munkája nyomán Fedák Sári takarásából előtűnik Küry Klára fényes, bár rövidre szabott pályafutása. Megismerkedhetünk a történelmi Magyarország vezető színházi együtteseivel, a legjelentősebb igazgatókkal, rendezőkkel. A szerző azokat a színházi alkotókat is számba veszi, akik az énekesnő pályáját egyengették. S ami talán ennél is jelentősebb: eredeti módon Küry Klára szűkebb hazájának, a Jászság művelődéstörténeti emlékeit is bemutatja. Tartalmas kötet, érdekfeszítő olvasmány.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!