Jászberény / Galériával

2022.07.31. 14:53

Centenárium: Amerikában teljesedett ki dr. Darázs Árpád élete, aki soha nem feledte gyökereit

Dr. Darázs Árpád zenepedagógus, karnagy, a Kodály-módszer világhírű nagykövete születésének századik évfordulójára emlékeztek szombaton Jászberényben, a Déryné Rendezvényházban.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A centenáriumot dr. Kiss Henriett zenetörténész, Darázs Árpád-kutató szervezte, amelyen a jászberényi születésű zenepedagógus Amerikában élő fia és unokái is részt vettek. 

A köszöntők sorában Bethlendy Béla a humán, jogi és közrendi bizottság elnöke, dr. Magyar Levente, Jászberény korábbi polgármestere, dr. Dobos László a Jászok Egyesülete elnöke és prof. dr. Jerry L. Jaccard, a Nemzetközi Kodály Társaság elnöke (USA) méltatta a kiváló professzor életművét. 

– Megtiszteltetés a családom számára, hogy édesapám születésének századik évfordulóját Jászberényben ünnepelhetjük. Soha nem feledte a gyökereit – mondta köszöntőjében Darázs Bertalan András, a világhírű zenepedagógus fia.

Az emlékünnepségen zenével, dalcsokorral is felidézték dr. Darázs Árpád szellemiségét, közreműködött a Palotásy János Vegyeskar, valamint Bolla János emeritus jászkapitány. A résztvevők megkoszorúzták a karnagy Lehel Vezér Gimnázium és a Korcsolya utcai szülőháza falán található emléktábláját. A rendezvény végül fogadással zárult a Klapka György Technikum és Szakképző Iskola tankonyháján.  

Amerikában is tartottak megemlékezést

Dr. Darázs Árpád 1922. július 7-én született a Jászság fővárosában. Az érettségit követően Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult, ahol egyházkarnagyi és középiskolai énektanári oklevelet szerzett. Tanulmányai befejezése után rövid időre visszatért szülővárosába, majd a fővárosban helyezkedett el. 1956-ban családjával együtt elhagyta Magyarországot és az Amerikai Egyesült Állomokban telepedett le.

1957 és 1966 között New York államban élt, 1966-tól pedig a Dél-karolinai Egyetem professzoraként tanított, zenepedagógiai munkásságát a Kodály-módszerre alapozta. Megalapította a Dél-karolinai Egyetem Hangversenykórusát, előadásokat tartott, tanulmányokat, ének tankönyvet írt. 1986. december 16-án hunyt el Columbiában, Dél-Karolina állam fővárosában, az Amerikai Egyesült Államokban. Születésének centenáriumára a Dél-Karolinai Egyetem Hangversenykórusának öregdiákjai is ünnepséget szerveztek július 8-án és 9-én Columbiában.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!