Kiállítás

2022.08.06. 07:00

Csodájára járnak Búsi Lajos és Gonda István fazekasmesterek egyedülálló alkotásainak

Két ikonikus mezőtúri fazekasmester életművéből nyílt kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Rimóczi Ágnes

Gonda István bemutatót is tart szombaton

Fotó: Mészáros János

Az augusztus végéig látogatható Életcserepek című jubileumi tárlat Búsi Lajos nyolcvanadik és Gonda István hetvenedik születésnapja alkalmából született meg. Sajnos Búsi Lajos a kiállítás megnyitóját már nem élhette meg... 

Mindketten Mezőtúron születtek, és ott is tanulták ki a fazekasságot a helyi fazekas szövetkezetben. Tehetségük hamar megmutatkozott, pályázatokon már fiatalon díjakat nyertek. Búsi Lajos munkássága során a mezőtúrit vegyítette a gömöri fazekasság hagyományaival. Zöld, sárga és barna fazekasmázakat használt, megteremtve azt a színharmóniát, ami aztán jellemezte munkásságát. Gonda István ma is aktívan dolgozik, az évek során kialakította saját stílusát, melynek alapját a bakonyi rátétes népi kerámiák forma- és díszítményvilága adja. Mindketten a népművészet mesterei. 

A budapesti kiállításon – mely nagy népszerűségnek örvend – augusztus 6-án tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket, akik a két mester életművéről, a mezőtúri iskoláról és e mesterség szépségeiről, érdekességeiről hallhatnak történeteket. A szombaton délelőtt tíz órakor kezdődő eseményen jelen lesz Gonda István, aki természetesen nemcsak mesél, hanem ízelítőt is ad a fazekasmesterségből a kiállításon lévő korong segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!