Programajánló

2022.08.08. 09:08

Kenderes híres szülötteit mutatják be a kiállításon

Teljesen kicserélődött a Horthy Miklós Tengerészeti Gyűjtemény épületében található néprajzi kiállítóterem állandó tárlata – újságolta Tóthné Molnár Ágnes. A művelődési ház igazgatója májusban kereste meg Csatári Lajost – akiről köztudott, hogy hosszú évtizedek óta gyűjti a múlt emlékeit –, hogy állítson ki relikviáiból a három megüresedett termükben.

Daróczi Erzsébet

Csatári Lajos örömmel tett eleget Tóthné Molnár Ágnes felkérésének. A gyűjtő szívesen beszél gyűjteményéről a látogatóknak

Fotó: Daróczi Erzsébet

A tengerészeti és a néprajzi kiállítás hétfő kivételével minden nap megtekinthető. A látogatóknak nagyon tetszik, hogy a tárgyakat és történetüket maga a gyűjtő mutatja be. Csatári Lajos temérdek kuriózumnak számító relikviát halmozott fel az elmúlt évtizedek során, melyek közül most több százat bocsátott közszemlére. 

– A termek berendezésekor az volt az alapgondolat, hogy ne csak Horthy Miklóst és életét, hanem magát a korszakot is bemutassuk az ipartól, a mezőgazdaságon és kultúrán át az egészségügyig – szögezte le Csatári Lajos. – A rengeteg papíralapú anyag – újságok, könyvek – mellett van egy néprajzi részleg, melyet igazi különlegességek – mint például egy 1800-as évek végén készült dupla gömbös szódásüveg, vagy egy sokak számára ismeretlen napraforgó pirító – alkotnak. 

– Ugyanakkor fő motívumként jelennek meg a korszak pénzei, bélyegei és kitüntetései. Ezenfelül az irodalmi részlegben azt is bemutatjuk, miként viszonyult a kormányzóhoz és magához a Horthy-korszakhoz a hazai irodalom és a sajtó. Van egy úgynevezett Kenderes-asztal, melynél az itt született híres embereknek állítunk emléket, akik munkásságukkal jó hírét vitték a településnek – részletezte a gyűjtő, aki nagyon fontosnak tartja, hogy a helyiek megismerjék Kenderes múltját, a kisvárost naggyá tevő híres embereket. 

– Azt szoktam mondani, hogy akit nem érdekel a történelem, azt nem érdekli, milyen körülmények között éltek a nagyszülei, dédszülei. Ezért is örülök, ha fiatalok is megnézik a kiállítást, melyet böngészve érdemes bejárni. Nincs az elrendezésben katonás rend, így mindenki maga fedezheti fel az érdekességeket. De nincs összevisszaság sem, inkább úgy mondanám, ez a dzsungel rendje – jelentette ki mosolyogva Csatári Lajos. Hozzátette: a látogatók a végén egy-egy bélyeget is választhatnak maguknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!