Szolnok

2022.08.28. 10:13

Restaurálták a papírgyár zúzdájából megmenekült Szentírást

Hartai Gergely

Az 1583-ból ránk maradt Biblia a restaurálás után

Forrás: Damjanich múzeum Facebook-oldala

A megyeszékhely ferences rendházának könyvtárából került korábban a múzeumba az az 1583-ból származó biblia, mely az 1950-es évek borzalmait is túlélte – közölte a Damjanich János Múzeum

Ebben az esztendőben oszlatták fel ugyanis a szerzetesrendeket, és könyvtáraik nagy részét megsemmisítésre ítélték. Az intézmény Facebook-oldalán közzétett posztja szerint az egyik kötet a Szolnoki Papírgyár zúzdájából menekült meg, meglehetősen rossz állapotban. A Szentírás kötése erősen megkopott, a sarkokon, a táblák élein megsérült, hiányos volt. A bőr barkarétege sok helyen lehorzsolódott, a bőrszerkezete felpuhult, az egyik kapocs nyelve hiányzott. A fatáblák sarkai lekoptak, letörtek. A nyílások felszakadtak, a könyvtestet csak a még ép bordák tartották a kötésben. A könyvtest papíranyaga jó megtartású volt ugyan, ám rendkívül szennyezett. Néhány lap pedig elszakadt. 

Az intézmény arról is beszámolt, hogy a különféle sérüléseket teljes restaurálással sikerült orvosolni a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert pályázati összegből, amelyet a szolnoki múzeum egészített ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!