Elismerés

2022.09.13. 16:18

A szakember értékmegőrző munkáját díjazták Kunhegyesen

Ebben az évben a kunhegyesi művelődési ház igazgatója, Lévai Mária is elismerésben részesült.

Köllő Judit

Lévai Mária a napokban vette át az elismerést

Fotó: Daróczi Erzsébet

A napokban Stella Cumaniae díjban részesült a kunhegyesi Ilosvai Varga István Művelődési Központ igazgatója, Szentpéteriné Lévai Mária. Az elismerést Győrfi Lajos szobrászművész, nagykunkapitány alapította, aki elhatározta, hogy Berekfürdő, Karcag, Kisújszállás, Kunhegyes, Kunmadaras, Mesterszállás, Kunszentmárton, Túrkeve, a Nagykunság, a nagykun városok területén működő, vagy onnan elszármazott, de a szülőföld anyagi és szellemi kultúrájával foglalkozók munkáját díjjal is jutalmazza. 

Az elismerésben évente két alkotó részesülhet.

Képző- és iparművészek, népművészek, előadóművészek, a tudomány területén kimagasló eredményeket felmutató kutatók, írók és költők, valamint a kultúra egyéb területén dolgozók, akik munkájukkal hozzájárulnak a Nagykunság szellemi-kulturális értékeinek, hagyományainak megőrzéséhez és a térség hírének öregbítéséhez.

A díj a Stella Cumaniae latin elnevezést kapta, mely magyarul a Kunság Csillagát jelképezi. 

A kunhegyesi Szentpéteriné Lévai Mária pályája során a közművelődés majdnem minden területén dolgozott, számos alapítvány és civil szervezet létrehozója és aktív tagja. Feladatait immár harmincnégy éve körültekintően, nagy szorgalommal és szakmai felkészültséggel végzi.

Külön érdeme az, amit a népművészet, kiváltképp a kunsági hímzőkultúra felújítása érdekében tett.

Szervezőkészségével elősegíti a nagykunsági hímzők bemutatkozási lehetőségeit, maga is kiváló művelője ennek a díszítő stílusnak. 

– Örömmel vettem át ezt az elismerést, hiszen olyan neves művészektől kaptam, mint Győrfi Lajos szobrászművész, nagykunkapitány vagy dr. Bartha Júlia turkológus, etnográfus – nyilatkozta lapunknak Szentpéteriné Lévai Mária, aki 1985-ben kötelezte el magát a kultúra szolgálata mellett. 
Az alkotó a kenderesi művelődési házban kezdett dolgozni, az ifjúság kulturális tevékenységét segítette, majd rá egy évre került jelenlegi munkahelyére, Kunhegyesre, az Ilosvai Varga István Művelődési Központba, amelynek művészeti előadója és megbízott igazgatója lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!