Szolnok / Frissítve

2022.09.16. 18:43

Felavatták az újjávarázsolt Szigligeti Színház épületét - galériával!

Bemutatták a Szigligeti Színházat ábrázoló bélyeget, szobrot avattak és gálaműsort is rendeztek.

Rimóczi Ágnes

A Szigligeti Színház társulata pénteken birtokba vehette a kívül-belül megszépült épületet

Fotó: Mészáros János

Frissítés 2022.09.19. 

Szalay Ferenc a teátrumavatón mondott beszédében hangsúlyozta: egy városnak szüksége van színházra. 

– Legfőképpen jó színházra. Ilyenre, mint a Szolnoki Szigligeti Színház, mely az ország bármelyik teátruma mellett megállja a helyét. Különösen most, hogy újjászületett. Ehhez nagyon sok ember magas színvonalú munkájára volt szükség. És szükség volt egy programra, ez a Modern Városok Program – emelte ki a polgármester. 

A színházfelújítás a program része volt, ahogyan a négysávos 4-es út megépülése, egy új ipari park és az Intercity vasúti kocsik gyártásának elindulása. Mindezek az egész megyét segítik.

– Látható, hogy az ország gazdasága megtermelte a forrásokat. Ennek köszönhető az is, hogy a kultúra, a közművelődés, a hagyományőrzés, az oktatás a lehető legmagasabb szinten működik az országban és Szolnokon. Bár nehéz időket élünk, meg kell őrizni az értékeinket. Erre a mai nap kiváló példa – mutatott rá Szalay Ferenc.

Dr. Kállai Mária is üdvözölte a szolnoki teátrum megújulását, mint elmondta: hatalmas megtiszteltetés a Szolnoki Szigligeti Színház színpadán állni. 

– Bár az intézményt a modern kor kihívásaihoz igazodva újították fel, mégis eszembe jut az a kétszáz évvel ezelőtti Szolnok, ahol az első színházi előadást megtartották Szilágyi Pál utazótársulata jóvoltából egy pajtában, majd egy fából készült színházban. Felmerül tehát a kérdés, mi is akkor a színház? Erre nincs egyetlen jó válasz, hiszen koronként és válaszadóként más állhat egy-egy megközelítés fókuszában, de abban biztos vagyok, hogy közös pont, hogy földi létünknek nagy csodája, egy élő organizmus, mely velünk együtt változik folyamatosan – szólt a közönséghez a térség országgyűlési képviselője. 

Dr. Kállai Mária hangsúlyozta: az is biztos, hogy Szolnok lakóinak mindig fontos volt a színház, ezért is kiemelkedők azok a pillanatok, mint például a mai, amikor egy-egy mérföldkőnél állunk meg ünnepelni.

– Számomra is ezért volt fontos ez a felújítás, mely nem csupán a jelen követelménye, hanem tisztelgés a múlt előtt is. Képviselői munkám egyik legfontosabb feladata volt ez. Sokan dolgoztak azért, hogy ma itt lehessünk, külön köszönetemet fejezem ki Varga Mihály pénzügyminiszternek a támogatásáért – hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve: a beruházás vidékfejlesztési szempontból is fontos volt.

Frissítés - 21:20

A Szolnoki Szigligeti Színház ünnepélyes átadóján részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szintén örömteli eseményként szólt a teátrum megújulásáról. Mint elmondta, 2015-ben Szolnok önkormányzata az elsők között kötötte meg a Modern városok program megállapodását a kormánnyal. Ennek a programnak fontos része volt a színház megújulása. – Most, hogy itt ülünk, látva a végeredményt, elmondhatom, mindannyian jól jártunk ezzel a fejlesztéssel – emelte ki. A teátrum mintegy 7,6 milliárd forintból, 6 milliárdos kormányzati támogatással újult meg.

Korábban írtuk:

Kívül-belül megújult a Szolnoki Szigligeti Színház. A pénteki ünnepélyes átadón bemutatták azt a teátrumot ábrázoló bélyeget is, melyet a Magyar Posta Zrt. a szolnoki színjátszás tiszteletére bocsájtott ki.

Úgy tartják, hogy színházba menni ünnep. Így volt ez pénteken kora este is, amikor – bár a színelőadásra még pár napot várni kell – ünnepre érkeztek a vendégek a Szolnoki Szigligeti Színházba. Az ünnepélyes átadó egy egyedi bélyeg és boríték bemutatójával kezdődött.

– Nagy öröm számomra, hogy éppen Szolnokon adhatjuk át ezt a bélyeget, hiszen szívügyem a város. Fiatalkorom óta látogatom a Szigligetit, nagyon sok jó darabot láttam – kezdte köszöntőjében Hegmanné Nemes Sára. A Magyar Posta Zrt. Igazgatóságának elnöke kiemelte: ahogy a színházi előadások hatnak az érzelmekre, úgy a bélyeg is képes erre. 

– Igaz, hogy a bérmentesítő funkciója egyre kevésbé népszerű manapság, de egy bélyeg műalkotás és emlék is egyben. Beutazza a világot, így amit ábrázol, az sok mindenkire hat.

Ez egy személyes bélyeg, egyedi megrendelésre készült. A színház épülete látható rajta, a hozzá tartozó borítékon a Szigligeti Ede-szobor látható, s egy bélyegző is készült hozzá. 

– A bélyeg grafikáját Elekes Attila André grafikusművész készítette – szólt a harmincötezer példányban készült bélyegről az elnök, aki a színházigazgatóval együtt írta alá az első borítékokat. 

Barabás Botond örömmel tett eleget a felkérésnek, szignózta a borítékot és lepecsételte a bélyeget.

Köszöntőjében kiemelte, hogy a bélyeg és a színház is kicsit a múltba viszi vissza az embereket, általuk picit lassíthatunk ebben a felgyorsult világban.

Az eseményen leleplezték Kligl Sándor, szegedi szobrászművész Thália című alkotását is. A színház mellett felállított szobor a Márai Sándor Kulturális Polgári Kör segítségével készült el. 

– Szervezetünk az elmúlt időszakban sokat tett azért, hogy a lokálpatriotizmust erősítse. Ma egy újabb remekművet köszönhetünk a körnek és egy példaértékű összefogásnak – emelte ki Rusvai Károly önkormányzat képviselő, a kör tagja, aki rámutatott, hogy a Thália-szobor anyagi fedezetét adományokból teremtették elő.

Meghatódva állt a leleplezett szobor mellett Balázs Péter, aki visszaemlékezett arra, amikor évekkel ezelőtt az alkotóval először beszéltek a szobor ötletéről. 

És most itt állunk, itt a szobor egy összefogásnak köszönhetően, ami bizonyítja, hogy a városnak nagyon fontos a színház és kultúra

– emelte ki a színház korábbi igazgatója.

Az ünnepélyes átadó gálaműsorral folytatódott. 

– Köszönjük, hogy a mi ünnepünkön velünk együtt ünnepelnek – szólt a közönséghez Barabás Botond. A Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója egy húsz évvel ezelőtti személyes élménnyel kezdte ünnepi beszédét, elmondta, egy emlékezetes pályakezdői izgalmához hasonló a mostani izgatottsága.

– Hatalmas út van mögöttünk, de megérte dolgozni. Úgy érzem, nagyon sok kihívás elé állít engem a jó isten, de ha ez ilyen sok örömet is okoz, akkor állok elébe – mondta Barabás Botond, majd köszönetét fejezte ki elődjének, Balázs Péternek és mindenkinek, aki tett azért, hogy ilyen csodás lehessen Szolnok és a megye színháza.

A megújult, gyönyörű szolnoki színházépületben a névadó Szigligeti Ede leghíresebb remekművével, a Liliomfi című komédiával nyitják meg az évadot szeptember 23-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!