Jász Múzeum

2022.10.10. 06:55

Jeles művészgéniuszok tündöklését mutatja be az új tárlat

Jászsági művészek Thália szekerén címmel nyílt új, időszaki kiállítás a Jász Múzeumban. Az interaktív tárlat hét jászsági művész életútját mutatja be, akik 1793 és 1975 között komoly érdemeket szereztek a magyar nyelvű színjátszás megteremtésében és az opera népszerűsítésében. Más-más időszakban éltek, így sohasem léphettek fel együtt, de a modern kor technikájának köszönhetően most együtt jelenhetnek meg a múzeum képzeletbeli színpadán.

Illés Anita

Egy különleges technológia, a hologram segítségével jelennek meg a múzeum színpadán a Jászság művészegyéniségei

Fotó: Pesti József

A látványos, interaktív elemekben gazdag tárlat hét jászsági művész életregényébe, munkásságának fontos állomásaiba ad bepillantást. 

– A tizenkilencedik század elején kibontakozó magyar színjátszás történetébe Jászberény visszavonhatatlanul beírta nevét, hiszen a vándorszínészet két meghatározó egyénisége, Schekenbach Rozália, közismert nevén Déryné Széppataki Róza és Kőszeghy Alajos a Jászság fővárosából indulva ültek fel Thália szekerére és váltak a magyar nemzeti színjátszás élharcosaivá. A száznyolcvanöt évvel ezelőtt megnyitott Pesti Magyar Színház – később, 1840-től Nemzeti Színház – színpadán még Déryné és Kőszeghy Alajos is szerepelt, de a tizenkilencedik század végén tagja volt társulatának a jászárokszállási születésű Pethes Imre, a magyar realista színjátszás megteremtője és Görbe János, a magyar paraszti karakter leghitelesebb megformálója, a magyar Jean Gabin – ismertette hírportálunkkal Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója, a kiállítás szakmai rendezője. 

A tárlat képzeletbeli színpadán megcsodálhatjuk a jászkiséri Küry Klárát is, aki a huszadik század eleji Népszínház koronázatlan királynőjeként szerzett hírnevet szülőföldjének. Thália hűséges papnőjeként vált ismertté az árokszállási Kaszab Anna, a jászberényi születésű Székely Mihály pedig az opera fejedelmeként öregbítette a Jászság hírnevét.

A művészeknek emléket állító kiállítás a Magyar Géniusz Program pályázatának támogatásával valósult meg. Célja többek között az életutak megismertetésén túl színháztörténeti ismeretek átadása játékos, interaktív módon minden korosztály számára. A figyelemfelkeltés és szórakoztatás mellett fontos a nemzeti érzés, a jász identitás erősítése is. 

A múzeum új, időszaki kiállítását szeptember huszonkilencedikén, Déryné Széppataki Róza halálának százötvenedik évfordulóján nyitották meg. Az eseményen Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató köszöntőjét követően dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének ügyvezetője osztotta meg ünnepi gondolatait. A színháztörténeti időutazást a jászberényi születésű Rékasi Károly színművész ajánlotta a közönség figyelmébe. Az estet Kóródi Anikó operaénekes, Ecsedi Péter énekművész és dr. Réz Lóránt zongoraművész műsora gazdagította. A kiállítás 2024 szep­temberének végéig tekinthető meg, melyhez a jövőben számos programot, például előadói esteket, városi sétákat, múzeumpedagógiai programokat szerveznek, valamint tervezik a Jászsági művészek Thália szekerén című kiadvány megjelentetését is. 

Átadták az idei Déryné-díjat

Déryné Széppataki Róza halálának évfordulóján a Jász Múzeum, a Jászkerület Nonprofit Kft. és a Városvédő és Szépítő Egyesület minden évben ünnepséget szervez, melyen átadják a vándorszínészet nagyasszonyáról elnevezett elismerést. A Déryné Emlékbizottság olyan személyeknek vagy közösségeknek ítéli oda a Déryné-díjat, akik tevékenységükkel gyarapítják a Jászság kulturális, művészeti életét. Az elismerések átadására ezúttal a kiállításmegnyitó adott kiváló alkalmat. Az emlékbizottsághoz beérkezett javaslatok alapján idén a Jászság Népi Együttes és a Jászsági Hagyományőrző Egylet kapta a Déryné-díjat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!