ATAFF

2022.10.17. 14:27

Zord hangulatú izlandi alkotás kapta a szolnoki filmfesztivál fődíját – videóval

Izlandi film nyerte a legjobb látványtervezés díját a nemrég véget ért szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon.

Köllő Judit

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

Az alkotók jelenlétében adták át az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál (ATAFF) díjait szombaton a Szolnoki Galériában. Az egyedi módon látványtervezőket és képzőművészeti filmeket megmérettető fesztivál fődíját, a legjobb látványtervezésért járó díjat Hlynur Pálmason Isten földje (Godland) című izlandi-dán-francia-svéd drámája nyerte el. A film látványtervezője Frosti Fridriksson volt, aki videóüzenetben köszönte meg az elismerést.

A versenyprogram zsűritagjai Jeannine Oppewall amerikai látványtervező, Deák Kristóf Oscar-díjas magyar filmrendező és Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr voltak, akik értékelték a látványtervező által választott szigorú, zord környezetet, mely hat a karakterekre, és egy kérlelhetetlen irányba „tolja” a történetet.

Második helyezett lett a Monte Verità című svájci-osztrák-német dráma, a díjat a film egyik látványtervezője, Katharina Wöppermann vette át, a harmadik helyezettnek járó díjat a Nem hagytak nyomokat (Leave No Traces) című lengyel-cseh-francia dráma vihette haza, a film látványtervezője Pawel Jarzebski volt.

A képzőművészeti versenyprogram fődíjasa Cyril Nehmé: Álmodtam Karthágóról című filmje kapta, mely egy operaénekes felkészülését, lelki, fizikális megpróbáltatásait hozza intim közelségbe.

A legjobb diákfilmért járó díjat Dóczé Péter: Szülői útmutatás című alkotása kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!