Galériával

2022.11.20. 06:55

Bronzba öntött gondolatok: megnyílt a IX. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium kiállítása Szolnokon

A két különleges kiállítás jövő év január huszonkilencedikéig látogatható a Damjanich János Múzeumban, szerdától vasárnapig, reggel kilenc, és délután három óra között.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Mészáros János

Különleges felületek, izgalmas formák – rangos képzőművészeti kiállítás nyílt szombaton a Damjanich János Múzeumban. A IX. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium tárlata tíz alkotó, Baráth Fábián, Boros Miklós János, Gálhidy Péter, Gergely Réka, Gilly Tamás, Kotormán László, Kuti László, Pogány Gábor Benő, Révi Norbert és Szabó György alkotásait vonultatja fel az Időszaki kiállítások termében.

Az ünnepélyes megnyitón a megjelenteket dr. Horváth László múzeumigazgató köszöntötte, a kiállítást Fazekas Réka, a Műcsarnok kurátora nyitotta meg.

– A most kiállított munkák a bronz különböző felületeit, formáit és színeit mutatják meg. A fémötvözet mellett használt anyagok, a föld, a homok, a színes fonal, vagy a titáncink lemez összessége sajátos harmóniát teremt itt, a kiállítótérben. A szobrokban elmerülve sokféle, mégis hasonló, egymásba fonódó tematikákat, a nonfiguratívból a figuratívitás felé hajló formavilágot fedezhetünk fel. Az ősi kultúrák üzenetét közvetítő munkák között több, a zsidó-keresztény vallás szent iratának a bibliai ószövetségnek és újszövetségnek a fontos kulcsmotívumait rögzítik – jellemezte a tárlatot a szakember.

Közvetlenül a szimpóziumi után újabb tárlat ünnepélyes megnyitója következett. Az Expozíció című kiállítás három tehetséges szolnoki kötődésű fiatal képzőművész, Czagány Ivett, Kecső Kristóf, valamint Nagy Dániel munkáiból szemléz, a Folyósó Galériában. Az alkotók idén diplomáztak a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, de már magukra vonták a szakma figyelmét, díjaikkal, különleges diplomamunkáikkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!