Galériával

2022.11.18. 15:49

Hagyományt teremtenének a bábos gálával Szolnokon

Gyermekzsivajjal telt meg az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ pénteken.

P. Pusztai Nóra

A hattagú zsűri kilenc csoport tíz előadását értékelte

Fotó: Nagy Balázs

Az intézmény második alkalommal adott otthont a Gyermek Bábjátszók Országos Gálarendezvényének. Tavaly egyes csapatok csak online csatlakozhattak, úgy mutatták be előadásukat, ebben az esztendőben viszont az ország számos pontjáról érkeztek általános iskolások a megyeszékhelyre. Molnár Lajos Milán, a kulturális központ ügyvezetője köszöntőjében elmondta, a bábozás olyan művészeti tevékenység, mellyel újraértelmezhetőek a mesék.

– Az előadásokat hosszú felkészülés előzte meg, a rendezvény nem titkolt célja, hogy a fiatal bábosok egymástól is tanuljanak – fejtette ki.

Szentirmai László, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke némi humorral oldotta az iskolások izgalmát, majd komolyabbra fordította a szót.

– Amit csináltok, nem pusztán játék, hanem készülődés az életre – szólt a bábosokhoz. – A szereplők nélkületek nem születhetnének meg.

Hozzátette: a bábozás az érzelmekkel dolgozik, gondolatok alapján teremti meg a látnivalót. 

Rónyai László, a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója arra is kitért, hogy Szolnokon néhány éve indult bábos szakképzés, a csoportok az utóbbi évtizedekben élik reneszánszukat. 

Ahogy elsötétült a terem, izgatott várakozás övezte az előadásokat, a diákok kíváncsian figyelték egymás produkcióit. A szegediek Bábrevű című zenés műsora hamar megnevettette a közönséget. A balatonbogláriak közül például egy-egy bábot három gyerek mozgatott, a cirkuszi helyszínt telizsongták a figurák. 

A nap folyamán a hattagú zsűri kilenc csoport tíz előadását értékelte, majd a legjobbnak ítélt produkció előadói a délután folyamán átvehették a Báron László-díjat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!