Galériával

2023.01.21. 14:18

Jászberénybe érkezett a kéziratos térképeket bemutató vándorkiállítás

A Jászkun Kerület első földmérőjének munkásságába pillanthatunk be.

I. A.

A tárlat megtekinthető február 18-ig a Jászberényi Városi Könyvtárban

Fotó: Pesti József

Válogatás id. Bedekovich Lőrinc kéziratos térképeiből címmel nyílt kiállítás csütörtökön délután a Jászberényi Városi Könyvtárban. A jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltár közös rendezvényén a Jászkun Kerület első földmérőjének munkásságát mutatták be. Az eseményen Kovács Béláné Pető Magdolna, a társaság elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Felidézte, hogy a kéziratos térképeket tavaly több olyan településen kiállították, ahol a neves geodéta dolgozott. 

– Idén ünnepeljük a népfőiskola megalakulásának harminc éves jubileumát, de emellett bicentenáriumra, a névadó halálnak kétszázadik évfordulójára is emlékezünk. Ennek első rendezvénye a mai kiállítás. Kezdeményezésünkre idősebb komori Bedekovich Lőrinc életműve bekerült a megyei értéktárba – emelte ki Kovács Béláné Pető Magdolna.

A tárlatot Horváth Gergő, a vármegyei levéltár igazgatóhelyettese ajánlotta a közönség figyelmébe. Ismertette, hogy a kiváló szakember 1779-től 1819-ig volt a Jászkun Kerület földmérője. E négy évtizedből közel száz munkája maradt meg, köztük kéziratos térképeket, vízügyi munkákat, településrendezési térképet és határfelméréseket is találunk. A kiállításon 26 térkép látható, melyek mindegyike a vármegyei levéltárból származik. 

 Azért olyan különlegesek a térképek, mert a korszak műszaki színvonalának megfelelően kézzel készültek, rendkívül jól használhatóak és pontosak. Akkoriban a térképek technikai szerepükön túl esztétikai értékkel is bírtak, ezért a földmérő előszeretettel alkalmazott különféle díszítéseket, például ókori emberalakokat, tárgyi ábrázolásokat 

– hangsúlyozta Horváth Gergő.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!