Finnugor barátság

2023.01.22. 19:55

Legendás finn édességgel várják az érdeklődőket Szolnokon

Minden évben nívós programokkal hívja fel magára a figyelmet a Finnugor Népek Baráti Köre. A társaság ebben az esztendőben is számos kezdeményezést szervez, melyekkel tovább erősítenék a város Finnországhoz fűződő kapcsolatait.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Új tagokkal bővültünk a tavalyi év végén. Egyikük azt javasolta, hogy tartsunk ötletbörzét a programjainkról. Végül nyolcan vitattuk meg az idei kezdeményezéseket, és több mint 90 tervet gyűjtöttünk össze – kezdte mondandóját a Finnugor Népek Baráti Körének elnöke. Molnár László hozzátette, az elképzelések közül elsősorban azokra fókuszálnak, melyek anyagi szempontból reálisan megoldhatóak. 

Mint megtudtuk, a baráti kör jelenleg azon dolgozik, hogy egy olyan online közösségi felületet hozzanak létre, amely a mai igényeknek leginkább megfelel, és mindenben kielégíti a nagyközönség érdeklődését. 

– Ebben a pillanatban mintegy nyolcvan tagot számlál a társaságunk, akik közül húszan aktívak. Szép számmal akadnak ugyanakkor szimpatizánsok is. Fokozottan figyelünk arra, hogy olyan eseményeket szervezzünk, amelyekre a fiatalok is szívesen eljönnek. Az első programunk február harmadikán tizenhat órakor kezdődik a Verseghy Ferenc Könyvtár Verseghy Termében. 

Itt szeretnénk megünnepelni a Runeberg-napot. Kevesen tudják, hogy létezik egy úgynevezett „Runeberg-sütemény”, melyet a híres finn költőről neveztek el. Ezt az édességet szolgáljuk fel a vendégeknek 

– taglalta Molnár László. 

A baráti kör vezetőjét ezután arról kérdeztük, hogy idén is a vármegyeszékhelyre invitálják-e az északi országok magas rangú diplomatáit. Az elmúlt időszakban ugyanis Kristi Karelsohn észt és Markku Virri finn nagykövetet egyaránt vendégül láthatta a társaság.

– A májusi Európa-napon egy standdal készülünk, ahol Finnországot és Észtországot jelenítjük meg. A nagykövetségek képviseletét szívesen látjuk, és ha a város valamilyen esemény kapcsán elvár nagykövetet, természetesen mi is csatlakozunk – tájékoztatott az elnök. 

Molnár László arra is kitért, hogy márciusban egy Lettországban született, de évek óta Magyarországon élő hölgy, Podoroga Szvetlana mesél a balti államról. Az Ismeretlen Lettország című előadásában a magyar és a lett nép közötti különbségekről és az ország kultúrájáról ad ízelítőt. A baráti kör ezenfelül finn filmvetítést tervez, és készül a gulyásfesztiválra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!