Tárlat

2023.02.07. 13:30

Kortárs ábrázolásokat csodálhat meg a közönség Szolnokon

Különleges grafikákból nyílik tárlat a hétvégén a Damjanich János Múzeum időszaki kiállításainak termében.

Hartai Gergely

A kiállítás részleteiről a helyszínen tájékoztattak a szervezők

Fotó: Mészáros János

Az élő grafika – Válogatás a T-Art Alapítvány gyűjteményéből címmel nyílik kiállítás szombaton délután egy órakor a Damjanich János Múzeumban.

Az esemény keddi sajtótájékoztatóján dr. Horváth László múzeumigazgató elmondta, az egyik legjelentősebb magyar képzőművészeti gyűjtemény anyaga érkezik a múzeumhoz.

– Mindig is fontos volt számomra Szolnok, hiszen a helyi művészet régóta követendő példa a hazai kulturális életben – vette át a szót Tenk László, a T-Art Alapítvány megalapítója.

A Munkácsy-díjas festőművész ezután arról ejtett szót, hogy 1990-ben azzal a céllal hozta létre a szervezetet, hogy segítse a magyar képzőművészet hazai és külföldi megismertetését. Az alapítvány a három évtized alatt a működési céljainak megvalósítását támogató alkotók adományaiból jelentős kortárs képzőművészeti kollekciót állított össze.

A hétvégén nyíló tárlatot ezt követően Szebenyi Nándor, a múzeum művészettörténeti osztályának vezetője méltatta. – A szolnoki triennálék keretében korábban nagy seregszemléket rendezett a múzeum. Ezen rendezvények alkalmával jó kapcsolat alakult ki a kortárs művészekkel, közülük sokan a műveikből is adományoztak gyűjteményünknek – taglalta a szakember. Majd hozzátette: a művészek révén mára egy Szolnoktól független, kortárs anyaggal is büszkélkedhet a kiállítóhely.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a kiállítás legkorábbi grafikája 1959-ből való, míg a legkésőbbit az ezredfordulón alkották meg. A tárlaton olyan neves művészek munkáit láthatja a nagyérdemű, mint Ágotha Margit, Gácsi Mihály, Gyulai Líviusz, Rékassy Csaba és Szalay Lajos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!