Kiállítás

2023.03.09. 08:30

Évezredes leleteket is bemutat az új szolnoki régészeti tárlat

Páratlan kincseket felvonultató tárlat várja a Damjanich János Múzeum új régészeti kiállítására látogatókat.

H. G.

A kilences számú avar kori tárló gyönyörű, míves övvereteket rejt. Alul a Jászapáti-Nagyállás út lelőhelyen feltárt kora avar lemezesveretes övgarnitúra darabjai láthatók, felül pedig a Kenderes, Bánhalma-Czebepusztán fellelt áttört mintás, öntött bronz övgarnitúra elemei tekinthetők meg

Fotó: Mészáros János

Az „Élők háza – holtak hazája. Tízezer év települései és temetkezései a Tisza mentén” címet viselő mustra ritka tárgyakon keresztül igyekszik bemutatni a vármegyében előforduló összes régészeti korszakot az őskőkortól egészen a török korig.

– Ahhoz, hogy ez a hagyományos módszer ne váljon unalmassá, apró ötletekkel, rajzos rekonstrukciókkal, fotómontázsfallal (ásatási életképek) „dobjuk fel” a látogató kalandozását az időben – avatta be lapunkat a kiállítás kulisszáiba a múzeum sajtóreferense. Ádám Adrienn hozzátette, a múzeumpedagógiai foglalkoztató sarok az ifjabb korosztály számára nyújt szórakozást. Aki pedig mélyebben érdeklődik a régészet iránt, az elmerülhet a felkínált informatikai anyagban, mely az információs pultokon érhető el.

A kiállítás egyik jellegzetes helyszíne a bronzkori lakóház (Tiszaug-Kéménytető) rekonstrukciója
Fotós: Mészáros János

Mint megtudtuk, a kiállítás két termében részletes képet kaphatunk Jász-Nagykun-Szolnok vármegye régészeti kutatásának eredményeiről, korról-korra vezetve a látogatót az elmúlt 10 ezer évet reprezentáló leletek között. Az itteni gazdag leletanyagban számos, nemzetközi hírnévnek is örvendő ikonikus tárgy látható, de az elmúlt időszakban feltárt leletekből is megcsodálhat néhányat a nagyközönség.

A honfoglalás kori tárló kiemelkedő leletei közé tartozik a kétpói ezüst csésze (középen), valamint a szolnok-strázsahalmi tarsolylemez másolata (jobbra). Az eredeti tárgyat a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi
Fotós: Mészáros János

A gyűjtemény része például a Szolnok-Beke Pál halmán, a honfoglalás kori temetőben feltárt palmetta díszes hajfonatkorong-pár, és a szandai gepida temető ritkaságnak számító aranyozott ezüst sasfejjel díszített ezüst csatja. Az ide látogatók mindezek mellett egy bronzkori lakóház rekonstrukciójával is megismerkedhetnek, melynek lelőhelye Tiszaug-Kéménytető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!