Különleges tárlat

2023.04.12. 14:30

Életmű-kiállítással nyitja meg újra kapuit a Szolnoki Galéria

A téli pihenő után újra megnyitja kapuit a közönség előtt a Szolnoki Galéria. A kiállítóhelyen egy nagyon különleges tárlattal „kezdődik a szezon”, a Szolnokhoz kötődő, a Szolnoki Művésztelepen alkotó Zádor István grafikus- és festőművész alkotásai tekinthetők meg április 15-től.

Rimóczi Ágnes

A kiállításról Csiszár Róbert (balra) és dr. Horváth László beszélt

Fotó: Nagy Balázs

– Nagy ünnep ez számunkra. Egyrészt azért, mert négy hónap zárva tartás után újra átadjuk a közönségnek a Galériát, másrészt pedig természetesen azért, mert egy olyan kiváló alkotó műveit mutatjuk be, mint Zádor István. Ráadásul a művésznek talán életében sem volt ekkora alapterületű kiállítása – mondta el dr. Horváth László múzeumigazgató a tárlatról tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Csiszár Róbert, a kiállítás kurátora is szólt arról, hogy nagy adósságot törlesztenek ezzel a kiállítással a kiváló művész felé. 

– A hatvan évet felölelő életművéből húsz évet töltött Szolnokon. A művészetének színe-java a városhoz köti, az itt készült alkotásai díjakat nyertek, neves, nemzetközi kiállításokon is „bemutatkoztak”. Természetesen nem csak az itt készült művekből láthatunk a mostani kiállításon – emelte ki Csiszár Róbert. 

A kurátor rámutatott, nem volt egyszerű összeállítani a tárlatot, hiszen nagyon sok alkotást magángyűjtőktől kellett kérni. 

– Sorozatainak darabjait mutatjuk be, összesen nyolcvan művet. A sorozatok egyébként önmagukban is egy életművet tesznek ki, ezért is lett a tárlat címe az, hogy „Életmű az életműben” – hangsúlyozta a kurátor.

Csiszár Róbert arról is szólt, hogy a sokszínű, sok stílusban alkotó művész fotós is volt, méghozzá harctéri fotós. Innen Szolnokról vitték be a frontra, aztán ide jött vissza. A világháborús életműve is óriási, köztük fényképek is vannak. Ezeket a kiállításon egy kivetítőn tárják a közönség elé.

A kiállításon Zádor István nyolcvan alkotását csodálhatják meg a látogatók
Fotós: Nagy Balázs

A kiállítás április 15-én délután három órakor nyílik meg, s egészen június 24-ig látogatható. Ez idő alatt megjelenik majd az a könyv is, melynek Zádor István kéziratos visszaemlékezése alkotja az alapját. Csiszár Róbert elmondta, évek óta dolgozik a köteten, mely közel száz festményt és négyszázhetven grafikát, Zádor István meghatározó alkotásait mutatja be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!