Galériával

2023.05.29. 06:55

Elsöprő győzelmet aratott a Foundry Dance Theatre a néptáncfesztiválon

Napokon át néptáncosok lepték el Szolnok utcáit. Közel nyolcszázan léptek fel az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban és a Szigligeti Színházban. A XXVI. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál pénteken nyitotta meg a kapuit.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Kiss János

Tizenöt együttes, 800 táncos lépett fel a XXVI. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon a hétvégén. A rendezvény pénteken kezdődött, akkor néptánc villámcsődülettel hívták fel a lakosság figyelmét a táncosok a fesztiválra a Hild téren, majd onnan a Szigligeti Színházhoz vonultak az együttesek. Szombaton mindenki bemutathatta a versenyprogramját, majd vasárnap reggel kidobolták azok névsorát, akik a gálán ismét szerepelhetnek.

Az együttesek előadásait értékelték is, majd vasárnap délután a Szigligeti Színházban megtartották az eredményhirdetést.

Juhász Zsolt táncművész koreográfus, a zsűri elnöke elmondta, az elmúlt napokban a hagyomány és innováció karöltve járt a színpadon.

Az emberi kreativitás és az alkotási vágy a természet tüneménye. Az együttesek remek műveket mutattak be. Az utóbbi tíz év legjobb fesztiválján lehettünk

 – emelte ki. 

Hozzátette: a szakma sokat erősödött tánctudásban és színpadismeretben is. 

A zeneszerzők között első helyet érdemelt Fundák-Kaszai Lili, a Foundry Dance Theatre 10-en voltunk mi című darabjának zenei szerkesztéséért. Férjével Fundák Kristóffal megálmodott koreográfiájuk is elnyerte a zsűri tetszését, bezsebelték a legjobb koreográfiáért járó díjat.

Az együttesek között megosztott harmadik és második helyezést ítélt oda a zsűri. Harmadik lett a Somogy és a Csaba Táncegyüttes. A képzeletbeli dobogó második fokára a Bihari János és a Nógrád Táncegyüttes állhatott fel.

A legjobb együttes címet idén a Foundry Dance Theatre érdemelte ki.

 

Különdíjakat is átadtak a fesztivál eredményhirdetésén

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő különdíjában részesült Németh Antal, a Csaba Táncegyüttes Pe Picior és polka valamint a Ne adjátok feledésnek! című koreográfiákban nyújtott teljesítményért.

A Cicere kézműves társulás jóvoltából különdíjat vehetett át Somogyi Eszter táncos, szólista, a Bihari János Táncegyüttes Akácfa 32-70 éve Bihari című koreográfiában nyújtott teljesítményéért.

A Foltin Jolán alkotói Emlékdíjat Fundák-Kaszai Lili, a Foundry Dance Theatre 10-en voltunk mi című előadásáért érdemelte ki.

Hégli Dusán jóvoltából a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínházban alkotói lehetőséget kapott Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf.

Juhász Zsolt jóvoltából a Duna Táncműhelyben alkotói lehetőséget érdemelt ki Bacsó Lilla és Darabos Péter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!