Negyedik tárlata

2023.05.29. 19:00

Prágában nyílt kiállítása a szolnoki fotósnak, Ádám Adriennek

Negyedik önálló kiállítását rendezhette meg Prágában, a Liszt Intézet Magyar Kulturális Központban a szolnoki születésű alkotó, Ádám Adrienn. A pillanat varázsa című tárlat válogatás a Magyarországon készített különleges fotóiból. Csehországi képmustrája apropóján a Damjanich János Múzeum munkatársával beszélgettünk.

Hartai Gergely

Ádám Adrienn fotómustráját Kassai Hajnal, a prágai Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ vezetője nyitotta meg

Forrás: Beküldött fotó

Adrienn régóta törekszik arra, hogy észrevegye a nem mindennapi, egyedi helyzeteket, és fényképezőgépe segítségével megörökítse azokat. Fontos számára, hogy egészében visszatükröződjön képein, miként szemléli a világot. Művein az adott pillanat szépségét és mulandóságát szeretné átadni, így érintve meg az embereket...

– Utolsó éves egyetemistaként szakmai gyakorlatot töltött Magyarország Prágai Nagykövetségén. Mit adott az itt eltöltött időszak? Hogyan tudja beépíteni munkájába a diplomácia világában szerzett tapasztalatokat?

– Öt évvel ezelőtt a diplomáciai kommunikáció jelentőségével foglalkoztam, ezért a szakmai gyakorlat ideje alatt az emberi kapcsolatok értéke volt a leginkább meghatározó: az őszinte, segítő szándék, a hitelesség, az együttműködés és a minőségi figyelem szerepe. A nyitottságot és a teljes elfogadást nagyon fontosnak tartom, erre erősített rá az összefogásnak az erénye, ami a legtöbb területen, különösen a diplomácia, de a kulturális kommunikáció területén egyaránt nélkülözhetetlen. Úgy gondolom, a munkám részévé tudtam tenni ezeket a tulajdonságokat, és sikerült alkalmaznom azokat a kommunikációs módszereket, amelyekkel a társadalom széles körét el lehet érni a művészet által.

Ádám Adrienn kiállításán hazánk legszebb pontjai „kelnek életre”
Forrás: Beküldött fotó

– Magyarország számos pontján készült fotóit láthatják Prágában az érdeklődők. Mely hazai helyszínek „mutatják meg magukat” a cseh fővárosban?

– Elsőként azt a szolnoki vonatkozású képet szeretném kiemelni, amely a sok helyi fotóst megihlető Zagyva-parton készült egy őszi délutánon. Megjelenik az alkotások között Budapest, a Dunakanyar, a Balaton, a Mátra és főként a Dunántúl jellegzetességei, de helyet kapott két alföldi tájkép, a turai kastélyról készített felvétel, egy hangulatos árvalányhaj-mező és az általam nagyon kedvelt magnólia fának idei virágzása is. Összesen huszonegy fotó került a válogatásba, melyek az adott pillanat fontosságát igyekeznek átadni.

– Nekünk, idehaza különösen is kedves a hazánkban készült képi anyaga. Hogy látja, a külföldi szemlélők miként viszonyulnak a magyaros témájú fotóihoz?

– Mivel Magyarország egyre inkább kedvelt úti cél a külföldi látogatók körében, nagy érdeklődéssel tekintenek az országban található értékekre. A megnyitón részt vettek Csehországban élő magyarok, a haza iránti kötődés és az összetartás ereje érzékelhető volt az ünnepi eseményen. A tárlat egyébként június negyedikéig tekinthető meg a Liszt Intézet Magyar Kulturális Központban.

Tájképekből készült művek is gazdagítják a szolnoki fotós prágai tárlatát
Forrás: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!