Szolnoki színésszel a főszerepben

2023.06.08. 17:25

A Szigligetibe érkezett Petőfi, Szendrey és Ady, hirdetve szabadságot és szerelmet

Június végéig tart a szolnoki Szigligetiben a teátrumi szezon, és míg addig is szinte naponta zajlanak a saját előadások, a Tisza-parti színkör közben befogadószínházként is működik. A díszletezők csütörtökre virradóan alighogy lebontották a X. Színházi Olimpia kihelyezett szerdai programjának, a román petrozsényi színház társulata által 7-én előadott Schwajda György Csoda című vígjátékának díszleteit, máris építhették a Kertész Imre Intézet 8-án kora délután előadott vendégdarabjának, a Szabadság, szerelem című zenés előadásnak a színpadi elemeit.

Mészáros Géza

Szendrey Júliát Katona Kinga, Petőfit Zámbori Soma személyesítette meg a darab szolnoki bemutatóján

Fotó: Nagy Balázs

A Szabadság, szerelem stábja a darab nagysikerű budapesti bemutatója után indult országjáró körútra, melynek ötödik állomásán, Szolnokon is megállt. A Szolnoki Szigligeti Színházban bemutatott speciális musical Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készült. A szövegkönyvet Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta, az izgalmas produkciót a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezte. A Petőfi-versmegzenésítésekkel és táncos betétekkel átszőtt darabban a költő és felesége együtt mesélik el történetüket, s azt is bemutatja, hogy Petőfinek milyen fontos volt a szabadság és a szerelem…

– Nagy megtiszteltetés volt, hogy felkértek Petőfi megszemélyesítésére. Kissé összerezzentem, hogy az alig huszonhat esztendősen elhunyt romantikus lelkületű forradalmárt negyvennégy évesen kell eljátszanom, viszont ez a lehetőség azonnal meg is fiatalított. Amikor megtudtam, hogy Szolnokon is bemutatjuk a darabot, s mivel váltott szereposztású az előadás, azonnal jeleztem az illetékeseknek, hogy a szülővárosomban én szeretnék színpadra lépni – szólaltattuk meg Petőfi Sándort, azaz a költőt alakító Zámbori Somát.

– Azért is kapva kaptam az alkalmon, mivel édesapámnak ezen a napon van a születésnapja, és ezzel a főszereppel szeretném őt felköszönteni – tette hozzá.

– Ez egy friss színmű, melyek a legmagyarabb költő és forradalmár rövidre szabott életéből mutat be részleteket. A darab újdonságát az is adja, hogy a betétdalokat kortárs előadók és zenekarok saját számai színesítik. Ezzel is közelebb hozva a kétszáz éve született forradalom lelkivilágát a ma ifjúságához – mondta Zámbori Soma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!