Tárlat

2023.08.23. 07:30

Négy évtized alkotásai egy helyen Karcagon – galériával

A Nagykun Látogatóközpontban nyílt meg Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész állandó kiállítása szép számú közönség előtt. A megnyitón tárogató játékával közreműködött Plósz Csilla tárogatóművész.

Daróczi Erzsébet

Sokan látogattak el a kiálításra

Fotó: Daróczi Erzsébet

Györfi Sándor, Karcag díszpolgára, országosan és nemzetközileg is elismert művész. Kiemelkedő szakmai munkássága mellett példaértékű embersége, tisztessége, szerénysége és segítőkészsége. Gazdag szakmai tapasztalatát megosztja a tehetséges fiatal művészekkel, évtizedek óta alkotótáborokat, alkotótelepeket vezet. Szülővárosa, Karcag mellett elkötelezett híve a Nagykunságnak és az Alföldnek is, szobrok, érmék, kisplasztikák tucatjai bizonyítják lokálpatriotizmusát, hazaszeretetét.

Szepesi Tibor polgármester a megjelenteknek a Györfi Sándor Galéria létrejöttének történetét mutatta be, amely az önkormányzat és a Györffy István Nagykun Múzeum segítségével valósult meg. Így mostantól méltó körülmények között egy helyen láthatóak a jeles szobrászművész munkái. A városvezető megköszönte mindenkinek a támogatását, segítségét.

A kiállított szobrok, plakettek, történetét részletesen ismertette Prokai Gábor emeritus lektor, akit a szakmai kapcsolat mellett a szobrászhoz évtizedes barátság is köt. Az ünnepség  zárásaként Szepesi Tibor polgármester átadta a Galéria 1. számú kulcsát Györfi Sándornak, aki meghatottan köszönte meg a városnak az állandó kiállítás lehetőségét.

Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő pohár köszöntőjében arról szólt, milyen nagyszerű dolog, hogy a városnak ilyen jeles, tehetséges művész születte van, mint Györfi Sándor, akinek még sok aktív alkotói évet kívánt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!