Jubileum

2023.11.16. 17:57

Harminc évét ünnepli az újjászervezett Verseghy (Irodalmi) Kör Szolnokon

A szolnoki Verseghy Kör ez év novemberben ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját. A szervezet ez alkalomból jubileumi ünnepséget tart november 21-én 16 órától a Verseghy Ferenc Könyvtárban.

Mészáros Géza

Szurmay Ernő életének és munkásságának egy jelentősebb időszakában rendre találkozott Verseghy Ferenccel. Középiskolai tanulmányait a polihisztor költő nevével fémjelzett szolnoki gimnáziumban kezdte, itt is érettségizett, majd a helyi könyvtár igazgatója is lett. Illetve Ernő „bácsi” helyezte új alapokra Szolnokon a Verseghy-kultuszt, például az által is, hogy újjászervezte a kommunisták által betiltott egykori Verseghy (Irodalmi) Kört

Forrás: Verseghy Ferenc Könyvtár

Szurmay Ernőnek, a Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár akkorra már nyugállományban lévő igazgatójának a javaslatára 1993. november 26-án újjáalakult és ismét tartalmat kapott a hajdani eredeti, 1926. június 9-én alapított, az egykori szolnoki költő, polihisztor, műfordító, irodalomszervező, nyelvész, énekes, hárfás és zeneszerző nevét viselő társadalmi szervezet, a Verseghy Ferenc Irodalmi Kör szellemi jogutódja. A három évtizede tevékenykedő mai Verseghy Kört, Szurmay Ernő 2016-os évben bekövetkezett halála előtt három évvel, pont tíz éve, 2013-tól Illés Julianna vezeti.

Az elnök asszony hírportálunknak elmondta, hogy a november 21-i ünnepségen a jubileumi kötetet is szeretnék bemutatni, melynek címe a „Verseghy Kör 30 éve”. Az egyesület harminc évének felelevenítésén túl, a tagság fiatalításán és bővítésén is dolgoznak, ezért a megjelenő kötet utolsó fejezete nem zárszóként jelenik meg, hanem a „Jövőkép” címet kapta.

A rendezvényen több évforduló is szóba kerül: természetesen a jubiláló Verseghy Kör tevékenysége, az épp száz éve, 1923-ban született Szurmay Ernő élete és munkássága, az idén húsz esztendős Szolnoki Civil Tanács, melynek tagja a Verseghy Kör is, de a „Petőfi 200” emlékévről sem feledkezhet meg egy „valamit magára adó” kulturális szervezet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!