Hatalmas siker

2023.11.08. 15:00

Kolozsvárra utazott A fösvény: a szolnoki színdarab az erdélyi közönségnek is tetszett

November 7-én, kedden este hatalmas sikert aratott Kolozsvárott a Szolnoki Szigligeti Színház „A fösvény” című Molière-vígjátéka.

Mészáros Géza

A fösvény a Szolnoki Szigligeti Színházban is „nagyon fut” Mucsi Zoltán (balra) főszereplésével, kedden pedig Kolozsváron is meghódította a közönséget

Fotó: Nagy Balázs

Hármas évforduló jegyében november 4-én kezdődött a „Kincses Kolozsváron” az UTEFest, azaz az Európai Színházi Unió 20. Fesztiválja a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. Az idén november 19-ig zajló kulturális programsorozatot immáron harmadik alkalommal rendezik Erdély fővárosában, amelynek 2008-ban társszervezője, 2019-ben pedig házigazdája volt a kolozsvári magyar teátrum. Az idei fesztivál a hármas jubileumi jegyet magán viselő „HTC230/STUDIO15/UTEFest20” címet viseli annak apropóján, hogy tavaly decemberben volt 230 éves az állandó kolozsvári magyar nyelvű színjátszás, míg idén novemberben lesz a színház Stúdióterme átadásának 15. évfordulója.

Az előadások mellett szakmai beszélgetéseket, közönségtalálkozókat, könyvbemutatókat is rendeznek. A fesztiválon tizenegy tagszínház, illetve egyéni tag előadása volt/lesz látható tizenegy országból, olyan fontos alkotók rendezésében, mint Alexandra Kazazou, Eleana Georgouli, Michal Docekal, Botond Nagy, Szabó Máté, Tompa Gábor, Bocsárdi László, Nina Sorak, ifj. Vidnyánszky Attila, Ewa Kaim, Erika Z. Galli, Martina Ruggeri, Szabó K. István, Margarita Mladenova, Nuno Cardoso, Frank Hoffmann és Urbán András.

A Szolnoki Szigligeti Színház társulatának egy része Kolozsvárott öregbítette a Tisza-parti teátrum jó hírnevét
Forrás: Szigligeti Színház Facebook-oldala

Kedden, november 7-én este 7 órától a Szolnoki Szigligeti Színház vendégjátéka, Molière ismert komédiája, A fösvény volt látható Szabó Máté rendezésében, Mucsi Zoltán Jászai Mari-díjas színésszel a főszerepben, a színház nagytermében.

– Nagyon sokrétű az, amivel és amilyen módon szembesít ez a mű. Van egy fix, megváltozhatatlan tényező, amit egy bizonyos közegben uralkodó személy képvisel, és ezen belül pedig egy közeg, akiknek az életét ez mindenképpen befolyásolja és korlátozza. A kérdés, hogy miként tudnak ehhez viszonyulni. Kétségbeeséssel, opportunizmussal, asszisztálással, átveréssel, látszólagos behódolással, lázadással, lefagyással. Egészen mesteri az a struktúra, ahogy egymás mellé emeli a szerelmet és a pénz iránti mániát. És az egész előttünk, mint egy műtőasztalon történik meg, rengeteg humorral tálalva – nyilatkozta a kolozsvári sajtónak a darabról Szabó Máté, az előadás rendezője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!